03 Mart 2020 17:07
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mart 2020 04:25

Yunanistan devrimcileri: Mültecilere değil milliyetçilere ve savaşa blokaj!

Yunansitan'da Komünist Kurtuluş için NAR örgütü “Mültecilere değil milliyetçiliğe ve savaşa engel olalım!” diyerek ülke soluna ve halka mültecilerle dayanışma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Sakine Yıldıran

Paylaş

AKP hükümetinin sınır kapılarının açıldığı ilanıyla Türkiye’deki mültecileri Yunanistan sınırına yönlendirmesi üzerine Yunan hükümeti mülteci karşıtı politikaları sertleştirdi. Sağcı hükümetin bu tutumu ırkçı ve gerici kesimlerin de mülteci düşmanı eylemlerini artırmasına neden oluyor.

Komünist Kurtuluş için NAR örgütü ise “Mültecilere değil milliyetçiliğe ve savaşa engel olalım!” diyerek Yunanistan soluna ve halka mültecilerle dayanışma çağrısı yaptı.

“Hükümetin zalim, göçmen düşmanı, ırkçı politikalarını ve buna medyanın desteğini kınıyoruz” denilen açıklamada çaresiz insanlara karşı ordu ve polisin seferber edilerek sınırdaki mültecilerin trajedisinin arttığına dikkat çekilerek, yaşananların iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (ND), eski SYRIZA hükümeti, AB ve NATO’nun başarısız politikasının doruk noktası olduğu belirtildi.

"YUNANİSTAN, AB İÇİN BARBAR BİR KALE HAPİSHANESİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR"

Açıklamada, “Hükümet Yunanistan’ı barbar bir Avrupa kale hapishanesine dönüştürüyor. Mültecileri ‘kovmak’ için çevik kuvvet polisini (MAT) gönderiyor ve adalarda planlarına karşı direniş gösterenlere ve işçilere saldırmakta tereddüt etmiyor. Mültecilere karşı orduyu kullanmak antidemokratik bir meydan okumadır. Zorunlu askerler, Yunan halkının çocukları böyle bir kötü göreviniz, işiniz yok!” ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan hükümeti ve egemen siyasal sistemin, mülteci meselesinin bölgede uzun süredir devam eden emperyalist müdahalelerden, Suriye’deki savaştan ve “medeni dünyanın” Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı cehenneme çeviren petrol ve enerji rekabetinden ve kapitalizmin bütün sorumluluklarından ayrı olduğu yönünde manipülasyon yapmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, “Hükümet ve onun müttefikleri, işgalleri destekleyen gerçek suçluları, emperyalistleri ve sermayeyi aklıyor. Hem Yunan hem de Türk burjuvazisi için Yunan-Türk rekabeti bu şekilde tercüme ediliyor” denildi.

"ŞANTAJA İZİN VEREN TÜRKİYE-AB ANLAŞMASI İPTAL EDİLMELİ"

Erdoğan yönetiminin de, çaresiz mültecileri sınırlara iterek kışkırtıcı bir şekilde onları kullanmaya çalıştığına ve AB ile NATO’dan daha fazla fon ve destek istediğine dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’ye üçüncü saldırısını kınıyoruz. Erdoğan’ı desteklemek için gizli ABD-NATO-Suudi Arabistan müdahale planlarını durdurulmalıdır. Resmi ve resmi olmayan tüm yabancı askeri varlıkların Suriye’yi şimdi terk etmesine izin verilmelidir” denildi.

“AB, ABD’yle ve Ortadoğu’daki katliam için gerici yerel rejimlerle ortak sorumludur ve sınırlarını derhal mültecilere açmalıdır” çağrısı yapılan açıklamada “Erdoğan’ın şantaj yapmasına izin veren AB-Türkiye Anlaşması’nın derhal iptal edilmesi” gerektiği vurgusu yapıldı.

“Yunanistan’ın askeri planlara katılımına hayır! Yabancı birliklerin ve Frontex’in geri çekilmesi için Yunanistan topraklarındaki tüm ABD-NATO üsleri kapatılmalı. Yunanistan NATO’dan çekilmeli ve AB’den ayrılmalıdır” denilen açıklamada Yunanistan halkının dayanışma gücünü ortaya çıkarması ve mülteci politikasını durdurması gerektiği belirtildi.

“Savaş propagandasını durdurun. Geleceğimizin çokuluslu şirketlerin ve emperyalistlerin çıkarları için zarar görmesine izin vermeyelim” denilen açıklamada, Yunanistan solunun da tutarlı bir antiemperyalist, savaş karşıtı ve enternasyonalist duruş sergilemesi gerektiğinin altı çizildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Aida Ghajar: Mültecileri umut değil yoksulluk ve şiddet karşılıyor

SONRAKİ HABER

Elazığ'da konteynere yerleşen yurttaşlar: Biraz daha iyiyiz, konteyner daha güvenli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa