03 Mart 2020 04:56

MB kaygı içerisinde: Enflasyon arttı, faizler düştü, vatandaş krediye sarıldı

Faiz oranı yüzde 0,89’a kadar gerilemesiyle ihtiyaç kredilerinde 7 ayda 62 milyar liralık artış meydana geldi. Tüketim için kullanılan krediler Merkez Bankasını kaygılandırıyor.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Merkez Bankasının faiz indirimlerinin kredi faizlerine yansımasıyla, ekonomik kriz nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlanan vatandaş ihtiyaç kredisine yöneldi. Faiz oranı yüzde 0,89’a kadar geriledi, ihtiyaç kredilerinde 7 ayda 62 milyar liralık artış meydana geldi. Merkez Bankası tüketim ağırlıklı kredi genişlemesini önlemek için yeni bir ‘zorunlu karşılık formülü’ hazırlığında.

MB'nin geçen yıl faiz indirim serisine başladığı 26 Temmuz'dan bu yana bankacılık sektörünün ihtiyaç kredisi hacmi 62,3 milyar lira artarak 278,8 milyar liraya çıktı. Tüketimi artıran dolayısıyla ithalatı tetikleyen kredi genişlemesi MB'yi korkuttu. Zorunlu karşılık oranlarını bankaların kredi büyümesine bağlayan ve bu yolla kredi alanlarını da belirleyen MB, şimdi ihtiyaç kredilerindeki patlamaya karşı tedbir almaya hazırlanıyor.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, sektöre yakın kaynaklar MB'nin, zorunlu karşılık politikasında yapılacak olan değişiklikle ihtiyaç kredilerini frenleyecek bir formül arayışında olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Temmuz 2019'da görevine başladığı dönemden bu yana 7 ayda tam 1,375 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. 7 aylık süreçte yüzde 24 olan faiz oranları yüzde 10.75 seviyesine düştü. Gelinen noktada özellikle ihtiyaç kredi faizleri yüzde 0,89'a kadar geriledi. Bu seviyelere en yakın oranlar en son Haziran 2013'te görülmüştü. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu'nun başını çektiği sağ bloka koalisyon için bir milletvekili gerekiyor

SONRAKİ HABER

DSÖ'den koronavirüs açıklaması: Dünya görülmemiş bir durum yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa