25 Şubat 2020 14:46

Yunanistan adalarında ‘mülteci kampı’ çatışmaları

Ana karaya geçmelerine izin verilmeyen on binlerce mülteci için kapalı gözaltı merkezlerinin inşa edildiği Midilli ve Sakız adalarında, inşaatlara engel olmak isteyen ada yerlileri polisle çatıştı.

Fotoğraf: Atina Haber Ajansı/AA

Paylaş

Yunanistan’ın Midilli (Lesvos) ve Sakız (Chios) adalarında, sağcı Miçotakis hükümetinin kararıyla başlanan kapalı gözaltı merkezleri inşaatları, adaların yerli halkı tarafından protesto gösterileriyle karşılandı. Durumu protesto eden adalıların bir kısmı mülteci karşıtı bir tutum sergilerken, bazıları ise mültecilerin adalara hapsedilmesinin insanlık dışı olduğu gerekçesiyle karara karşı çıkıyor.

POLİS SALDIRDI, ÇATIŞMA ÇIKTI

AA’nın haberine göre, Midilli ve Sakız adalarındaki gösterilere polisin saldırması sonucu çatışmalar çıktı. Midilli’de kamp inşaatı için iş makineleri ve takviye polis birlikleri taşıyan geminin ada limanına yanaşmasını engellemeye çalışan vatandaşlara polis saldırdı.

Geç saatlerde ışıkları söndürülmüş şekilde adaya gelen gemiyi engellemek için liman çevresindeki yolları otomobil ve traktörleriyle kapatarak çevredeki çöp tenekelerini ateşe veren vatandaşlara polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla karşılık verdi.

Midilli’de, kapalı kamp inşasının planlandığı Kavaklı bölgesinde de yollara barikat kuranlarla polis arasında pazartesi gecesi boyu sert çatışmaların yaşandığı bildirildi.

SAKIZ BELEDİYE BAŞKANI HASTANEYE KALDIRILDI

Benzer bir durum Sakız Adası’nda da yaşandı. Hükümetin kapalı kamp inşa kararına itiraz eden gruplarla polis arasında arbede yaşandığı bildirildi. Meston Limanı etrafında toplanan ve çöp kamyonlarıyla yolları kapatanlara polisin ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırdığı öğrenildi.

Polisin kullandığı gazdan etkilenerek fenalaşan Sakız Adası Belediye Başkanı Satamatis Kamacis’in hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Bu arada, iktidardaki sağcı Yeni Demokrasi Partisi yerel yönetimi, kapalı kamp kararında ısrar etmesi durumunda topluca istifa edeceğini açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças ise kapalı kampların “vatandaşların menfaatine” olduğunu iddia ederek, Midilli ve Sisam adalarındaki çalışmaların devam edeceğini söyledi.

SENDİKALAR: ADALARIN HAPİSHANEYE DÖNÜŞMESİNE HAYIR

Guardian’ın haberinde adalardaki sendika şubelerinin bugün için grev kararı aldığı belirtildi. Habere göre Midilli’deki sendikalardan, “Kimse işe gitmemeli, kimse okula gitmemeli, hiçbir dükkan açık olmamalı. İşçilere, Midilli halkına, kurum ve derneklere hükümetin adamızı ve diğer Ege adalarını insan hapishanesine dönüştürme planlarına karşı durma çağrısı yapıyoruz” açıklaması geldi.

ATİNA’DA MÜLTECİLERLE DAYANIŞMA EYLEMİ YAPILACAK

Öte yandan Guardian, bugün ilerleyen saatlerde sol örgütlerin, başkent Atina’da mültecilerle dayanışma eylemi yapacaklarını yazdı.

Midilli, Samos, Kos, Leros ve Sakız adalarında şu anda 43 bin mültecinin barındığı belirtiliyor. Mültecilerin 20 binden fazlası Midilli adasındaki kamplarda tutuluyor. Adalardaki mültecilerin sığınma başvurularına rağmen Yunanistan ana karasına geçmelerine izin verilmiyor.

Midilli’deki mülteciler geçtiğimiz haftalarda kamplardaki insanlık dışı koşulları protesto etmek ve iltica işlemlerinin hızlandırılmasını talep etmek üzere adanın merkezine yürüyüş yapmak istemiş, polis mültecilere gaz bombaları ile saldırarak yürüyüşlerine engel olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’ye ‘mültecileri engelle’ parası

SONRAKİ HABER

Osman Kavala’nın tutukluluğuna itiraz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...