24 Şubat 2020 10:52

CHP Milletvekili Gürer’den önerge: Çiftçi borçlarında faiz silinsin

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,doğal afetler dikkate alınarak, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinip 5 yıl süreyle yapılandırılması talebiyle Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllardaki doğal afetler dikkate alınarak, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinip 5 yıl süreyle yapılandırılması ve çiftçilerin sorunlarının incelenmesi talebiyle Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarındaki artışa dikkat çekti. Tarım kesiminin afetlerin de etkisiyle sıkıntılı dönemler yaşadığına vurgu yapan Gürer, çok sayıda çiftçinin kredi borcunu başka bankalarda kredi çekerek kapatma zorunda daldığını ifade etti.

Bu yıl yaşanan afetler nedeniyle çiftçi borçlarının önemsenin zora girdiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, çiftçilerin sorunlarının incelenmesi, araştırılması ve çözüm üretilmesi gerektiği belirtti. 

ÇİFTÇİLER BORCU BORÇLA KAPATMAYA ÇALIŞIYOR 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun çiftçi kredileri verilerinden örnekler veren Gürer, 2019 eylül ayı itibarıyla, son bir yılda tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi miktarının yüzde 3.3 artışla 101.2 milyar liradan 104.6 milyar liraya yükselmiş olduğunu ifade etti. CHP’li Gürer, “Bu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da yüzde 5.6 artışla 8.1 milyar liradan 8.5 milyar liraya çıktı. Finansman sıkıntısı çeken çiftçimizin faiz yükünü bir nebze hafifletmiş olsa da borçların çevrilmesinde zorluk sürmektedir. Çünkü çiftçimiz, 2018 ve 2019 yıllarında özel bankalardan yüzde 40’lara, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32.5’lere, Ziraat Bankasından yüzde 16’lara ulaşan yüksek faiz oranlan ile kredi kullanmış, yüksek faiz oranlan ile borcunu ertelemiş veya yapılandırmıştır” dedi.

Ziraat Bankasının 2019 yılında kredi talebinde bulunan çiftçilere kullandırdığı kredinin tamamım nakit olarak ödemediğini, ilçeden ilçeye oranların değişmekle birlikte genel olarak kredinin bir kısmını nakit, bir kısmım ise çiftçiye girdi alımı için vermiş olduğu çiftçi kartına yüklenmekte olduğunu belirten Gürer, “Bununla ilgili çiftçilerimizin şikâyetleri vardır. Çiftçimiz kredisini nakit olarak almak istemektedir. Bunun dışında bankalar, çiftçiye, hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek gibi ilave masraflar da yaptırmaktadırlar. Ayrıca, bankaların talep ettiği ağır teminatları (memur kefil, şehir merkezinde konut) sağlayamayan çok sayıda çiftçimiz de kredi kullanamamıştır” şeklinde konuştu. 

Gürer, 22 Şubat 2019’da çıkarılan 7166 sayılı kanunla getirilen 10 puanını çiftçi, 5 puanını Hazine’nin karşıladığı yüzde 15 faizle 5 yıl vadeli yapılandırma uygulamasının da çiftçilere daha önce yapılandırma yapıldığı için kanuni takibe girmeyen borçlarını kapsamamış olduğunu, faiz yüksekliği nedeniyle de çiftçimizden beklenen ilgiyi göremediğini vurguladı. 

Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, “Çiftçimiz, doğal afetler nedeniyle yüzde 3 faizle ertelenmiş borcunu da yüzde 10 faizle yapılandırmak istememiştir. Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmalıdır. 2019 yılı içinde yaşanan afetler nedeniyle kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak düzenlemeli ihtiyaçtır. Genel olarak sorunların yerinde tespiti ile çözümü için meclis yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

26. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali başladı

SONRAKİ HABER

Çinli gazeteciler ortadan kayboluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...