23 Şubat 2020 14:27

Jeofizik Uzmanı Dr. Gündoğdu: İran'daki deprem Doğu ve Kuzey Anadolu Fayı ile ilgisiz

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İran'da meydana gelen ve Van'da 9 kişinin ölümüne neden olan depremle ilgili konuştu, bu depremin Türkiye'deki fay hatları ile ilgili olmadığını söyledi.

İran'da meydana gelen deprem sonucu Van Başkale'de yıkılmış bir ev | Fotoğraf: Necat Hazar/AA

Paylaş

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İran'da meydana gelen ve Van’ın Başkale İlçesi’nde 9 kişinin ölümüne neden olan depremle ilgili konuştu. Dr. Gündoğdu, can kaybının derme-çatma malzemelerle yapılan konutlardan kaynaklandığını belirterek bu depremin Kuzey veya Doğu Anadolu Fayı ile ilgisi olmadığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümünden emekli Dr. Oğuz Gündoğdu, Beylikdüzü'de DHA Muhabiri İhsan Dörtkardeş'in sorularını yanıtladı. Gündoğdu, deprem sonucunda 5 köyde hasar oluştuğunu ve bu köylerin çok yakınından Başkale fayının geçtiğini belirtti. Fayın geçtiği köylerdeki kerpiç ve taş binaların hiçbirinde mühendislik kurallarına uyulmadığını belirten Gündoğdu, "Başkale fayı yüzyıllardır bilinen bir fay. Buralara gidip eğitimler verilmeli" dedi.

Gündoğdu şunları söyledi: Bu deprem, Doğu Anadolu veya Kuzey Anadolu Fayı üzerinde değil. Bazı yorumcuların söylediğinin aksine ne Doğu ne de Kuzey Anadolu Fayı ile ilgisi yok. O faylar, Karlıova’da kesişir, biter. Bu deprem Van'ın üzerinde bulunduğu fay hattını etkilemez, farklı bir sistem bu. Artçıların fazla devam etmemesi gerek. 3-4 büyüklüğündeki artçılar görülebilir. 1-2 ay artçılar sürer. Bu fay sistemi tarih boyunca büyük depremler üretmiş. Başkale’de başlıyor, Van’ın içine uzanıyor. Artçıların büyüme ihtimali de var. Oradaki binalar taş üstüne taş konularak yapılmış. Bunlara bina demeye bin şahit ister. Bu yapılardan vazgeçilmesini devletin zorunlu hale getirmesi gerek. Fay sistemlerinin yanında da ev yapabilirsiniz ama bunun belli mühendislik kuralları var. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ceren Damar Şenel’in babası: Sanığın avukatı Vahit Bıçak'a dava açacağım

SONRAKİ HABER

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi 23. genel kurulunu gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...