21 Şubat 2020 09:47
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2020 10:42

HDP Şişli İlçe Eş Başkanı Mutlu Öztürk tahliye edildi

"Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanan HDP Şişli İlçe Eş Başkanı Mutlu Öztürk ve 8 HDP üyesi, bugün görülen duruşmada tahliye edildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

HDP Şişli İlçe Eş Başkanı Mutlu Öztürk ve 8 HDP üyesi hakkında, tutuklu olarak yargılandıkları davada tahliye kararı verildi ve dava 7 Temmuz'a ertelendi.

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) 13 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen 7. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde gözaltına alınan ve bir gün sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan HDP Şişli İlçe Eş Başkanı ve Tarih Öğretmeni Mutlu Öztürk ile sekiz HDP üyesi, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul Adliyesindeki 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada "terör örgütü prpopagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanan sanıklar hazır bulunurken duruşmayı HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eş Başkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, tutuklu yargılananların aileleri ve çok sayıda kişi izledi. Duruşmada savcı, tüm sanıkların adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini talep etti fakat ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mutlu Öztürk ve 8 HDP yöneticisinin adli kontrol şartı uygulanmaksızın tahliyesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 7 Temmuz tarihine ertelendi.

YARGILAMASIZ BERAAT TALEBİ REDDEDİLDİ

Kürtçe savunma yapan sanıkların kimlik tespitlerinin ardından duruşmada ilk olarak avukatların talepleri alındı. Avukat Ramazan Demir söz alarak, müvekkillerine yöneltilen suçlamaların kanunda bir tanımının olmadığını belirtti. Müvekkillerinin HDP'nin kuruluş yıl dönümüne katıldığı için tutuklandıklarını, bu nedenle mahkemenin sanıklar hakkında savunmalarına başvurmadan direkt beraat kararı vermesi talebinde bulundu. Ardından iddia makamı söz alarak talebin reddedimesini istedi. Mahkeme heyeti avukatların bu talebini reddetti ardından sanık savunmalarına geçildi.

"BEN SUÇLUYSAM MİLYONLAR DA SUÇLU"

İlk olarak savunma yapan Ali Edebali, savunmasına başlamadan önce Dünya Anadili Günü'nü kutladı. HDP üyesi olduğunu ve partisinin 7. kuruluş yıl dönümü vesilesi ile yapılmak istenen etkinliğe katıldığını söyledi. HDP'nin kuruluş yıl dönümüne katılmasın suç olarak görülüyorsa suçlu olduğunu ancak bu suçu milyonların işlediğini ifade Edebali, yaptığının bir suç olmadığını, parti üyeliğinin gereği neyse onu yaptığını ve beraatini istedi.

Ardından söz alan Aydın Salış, tutuklanmalarının hukuksuz olduğunu söyleyerek beraatini talep etti. HDP Küçükçekmece İlçe Eş Başkanı Hüseyin Fidanboy, neredeyse 5 aydır tutuklu olduklarını söyleyerek tahliye ve beraatini istedi.

"SAVCI BİLMİYOR OLABİLİR ANCAK BU PARTİ MİLYONLARIN OYUNU ALIYOR"

Tutuklu yargılanan Mehmet Emin Elma, “Ben sanki illegal bir örgütün etkinliğine katılmışım gibi muamele görüyorum. Belki savcı bilmiyordur ancak bu partinin milletvekilleri var, belediyeleri var, seçimlerde milyonların oyunu alıyor. Ben anayasal haklara sahip biri olarak üyesi olduğum bir partinin etkinliğine katılmak için izin mi isteyeceğim? Bizden bu isteniyorsa, bu durum anayasal hakların ortadan kaldırıldığı anlamına geliyor, eğer öyleyse bunu da bilelim. Sadece HDP’nin bir eylemine katıldığım için tutuklandım ve aylarca tutukluyum. Bu da hem bende hem de ailemde mağduriyet yarattı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için beraatimi istiyorum” dedi.

"DEVLET HUKUK KURALLARINA UYMALI"

HDP Şişli İlçe Eş Başkanı ve Tarih Öğretmeni Mutlu Öztürk ise savunmasına Dünya Anadili Günü'ne dikkat çekerek başladı. İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini söyleyen ancak kendi ana dilini bilmediği için özür dileyen Öztürk, “Biz bu partiyi, elinde devlet yetkisini barındıran kimseler baskı kuramasın diye kurduk. 7 yıllık parti bile kendi kuruluş yılını kutlarken bize yasaklandı. Yerel iktidarın belirlenmesinde katkıda bulunan bir partiyiz fakat nereden alındığı belli olmayan bir yetki ile bizim etkinliğimiz yasaklanıyor. Ortada bir suç var ancak bu suçu işleyen Beşiktaş emniyet amiridir. 'Katil devlet’ sloganına alınacağınıza mahkeme kararlarına alının. Devlete ‘katil devlet’ deniliyorsa devletin kendisi bu algıyı ortadan kaldırmalı. Devletin hukuk kurallarına uyması gerek ve beraatimi istiyorum” diye konuştu.  

TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Savcı, sanıkların adli kontrol talebiyle tahliye edilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu bulunan bütün sanıkların adli kontrol şartı olmaksızın tahliyesine karar verdi. Duruşma 7 Temmuz tarihine ertelendi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması düzenlendi. "Tüm siyasi tutsaklara özgürlük" pankartının açıldığı açıklamaya HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eş Başkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, tutuklu yakınları, hak savunucuları, Mutlu Öztürk'ün öğrencileri ve barış akademisyenleri katıldı.

Açıklamada, "Bugün bizleri Çağlayan Adliyesi önüne yine bir hukuk garabeti getirdi. Partimizin 7. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağımız 13 Ekim 2019 tarihinde etkinliğimizin Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının ardından HDP Beşiktaş İlçe Örgütü önünde gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasına polis saldırmış, aralarında Şişli ve Küçükçekmece İlçe Örgütlerimizin Eş Başkanlarının da bulunduğu 9 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. 4 ay sonra bugün hakim karşısına çıkarılacak olan barış savunucuları için buradayız. Tarihe not düşülsün: Bugün burada partimizin 7. kuruluş yıl dönümünü dahi kutlamamıza tahammül edemeyenlerce savaşı ve askeri operasyonları övmediği, savaşın bir insanlık suçu olduğunu haykırdığı, barış talep ettiği için arkadaşlarımız yargılanıyor. Bugün buraya 9 arkadaşımızı almaya geldik. Onların barış taleblerini haykırmaya geldik. Savaşa hayır, barış hemen şimdi" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Leyla Aydemir'in annesi mahkeme başkanına seslendi: Farz edin ki Leyla sizin kızınız

SONRAKİ HABER

Bilgisayar'da TikTok nasıl kullanılır? TikTok’a bilgisayardan video nasıl yüklenir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa