21 Şubat 2020 00:21

Simfer’de zam verildi ama tıraş parası kadar

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge Organize’de ısıtıcı ev aletleri üreten Simfer’de yüzde 12’lik zam oranı işçilerin tepkisini çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Simfer işçisi
Kayseri

Evrensel gazetesi okurları; Kayseri’de 2 bine yakın işçinin çalıştığı metal işletmesi olan Simfer’den bahsedeceğim.

Ben Simfer’de asgari ücretle çalışan bir işçiyim. Askerliğimden sonra mutlu bir yuvam olması için sevdiğim kadınla evlendim. Evlendikten bir süre sonra Simfer’e başladım. Annemlerin yanında birkaç ay oturduktan sonra kiraya çıktım ve evimi ayırdım…

Tabii ben bu arada asgari ücretle tek başıma evi nasıl geçindireceğim diye düşünmeye başladım. Babadan kalma bir bağım bahçem bile yok. Kira karşısında geçinmekte oldukça zorlanıyordum. Ay sonunu zor getiriyordum. Bazen de getiremiyordum. Hatta eşten dosttan, arkadaştan sıkça borç aldığım bile oldu.

Velhasıl çocuk olunca geçim giderek zorlaşmaya başladı. Masraflar arttı. Çocuğumun ihtiyaçlarını karşılamak isterken, eşimi ihmal ediyordum, eşime bir şey alsam, çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayamıyordum. Kendimi geçtim zaten…

Doğal gazı çok açsam fatura kabarık, az açsam bebeğim üşüyordu. Sosyal hayatımız zaten bitmişti. Eşimle uzun bir zaman baş başa dışarıda bir yemek ya da bir çay içtiğimizi hatırlamıyorum. Çünkü ay sonunu getirmek için kendimize dışarıda vakit ayıramıyorduk. Bazen düşünüyorum acaba iki çocuğu olan ne yapıyor ya da çocuğu okuyan ne yapıyor diye insan bunalıma girmiyor değil.

Sonra dayanamadık tekrardan annemlerin yanına dönmeye karar verdik. Eşimle şu an annemlerde kalıyoruz. Tabii bu arada aile sorunları da bitmiyor. Annemlerin evi küçük, zor sığıyoruz. Ama geçinmek için ay sonunu getirmek için katlanmak zorundayız.

Sözü çok uzatmayayım. Simfer’de uzun yıllardır çalışıyorum. İşyerinde işçi arkadaşlarla sendikalı olan fabrikaları konuşuyoruz. Az da olsa artan ücretleri, sosyal hakları vs… Sonra bir gün “Hadi arkadaşlar biz de yapabiliriz, biz de başarabiliriz birlik olursak” denildi. Sendikaya üye olan oldu.

Bu arada devletin 2020 yeni asgari zammı enflasyon karşısında elektriğe, doğal gaza, gıdaya, tütün ürünlerine gelen zamlarla erimişti bile. Patronlar üye olduğumuzu bir yerlerden duymuşlar hemen ayaklandılar. Servisleri fabrikanın kapalı alanına çektiler. İşçilere tehditler başladı. Sıkıştırmalar başladı. Tek tek üye olanları odaya çekip baskılar başladı. İşçi çıkarmalar başladı. Gücümüzden korktular başaracaklar diye korktular. Kârları azalacak diye korktular.

Artık umudumuz fabrikanın yapacağı zamdaydı. Devletin verdiği zam uçup gitmişti. Şubat ayında maaşlar yattı. Beklediğimiz olmadı. Fabrika göz boyamak için çok az miktarda zam yapmıştı. Bu durum kimsenin hoşuna gitmedi. Verdikleri zam bir tıraş parası kadardı.

Biz işçileri neden düşünen yok, bizim insanca yaşama hakkımız yok mu? Tatile gitmeye, eşimizle güzel bir vakit geçirmeye, çocuklarımıza her istediğini eşimize hediyeler almaya onu mutlu etmeye hakkımız yok mu? Zorumuza gidiyor patronun bize bir tıraş parası verdiği zam. Gözümüze sokar gibi patronun oğlunun fabrikaya son model arabayla gelmesi.

Biz köle değiliz. Üç kuruşla yaşamak değil, hakkımızı istiyoruz demekte ısrar edeceğiz. Aklı başında hareket ederek. Teşekkürler...


EL ELE VERİRSEK DEĞİŞTİREBİLİRİZ

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge Organize’de ısıtıcı ev aletleri üreten Simfer’de yüzde 12’lik zam oranı işçilerin tepkisini çekti. Yaklaşık dört yıldır zam beklediklerini, yapılan zammın beklentilerini karşılamadığını belirten işçiler, “El ele verirsek değiştirebiliriz” dedi.

Yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapan Simfer, yılda 6 milyon ürün üretimiyle ilk 500 sanayi kuruluşunda yer alan bir işletme. Kriz koşullarında 594 milyon kâr elde eden Simfer, yaklaşık 3-4 yıldır işçilere zam yapmıyordu. Asgari ücrete gelen zammın dışına çıkmayan patron, işçilerin sendikalara üye olma girişimi sonrası işçileri istifaya zorlamıştı. Ardından da yüksek zam beklentisi yaratarak işçileri örgütlenme ihtiyacı fikrinden uzaklaştırmıştı. Ama yaratılan beklentinin aksine yıllardır çalışan işçilerin çoğuna çok düşük zam yapıldı, hatta sendika ile irtibatlı olduğu iddia edilen işçilere ise hiç zam yapılmadı.

Herkese yüzde 12 ila 15 arasında zam yapıldığını söyleyen bir Simfer işçisi, “Verilen zam günlük 3-5 liraya tekabül ediyor. Zaten benim içtiğim sigaraya 5 ayda 5 lira zam geldi. Yıllarını bu işyerinde geçiren 10 yıllık bir işçinin AGİ hariç zamlı ücreti 2 bin 300, 2 bin 400 lira. Bu kabul edilemez” dedi. Başka bir işçi ise “Haklarımızı almak için bizi ücret olarak da bölmeye çalıştılar. Yeni birçok işçi bizlerden çok alıyor. Bazı arkadaşlarımız onlara kızıyor, halbuki suç bizlerin aslında. Kendi birliğimizi sağlayamayınca olacak şey budur” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

"BORÇLAR BİZİ PERİŞAN EDECEK"

Başka bir işçi de “Anayasal hak olan sendikal haklarımızı kullanınca cezalandırılıyoruz. Daha geçen hafta 3-4 işçinin işine son verdiler. Eski işçilere de düşük zamlar verilerek ne yapılmak isteniyor? Hak aramaya devam edeceğiz. Yoksa borç harç bizi perişan edecek” dedi.

“İşçilerin bir araya gelmesinden patronun korktuğunu gördük diyen” bir işçi de şöyle devam etti: “Simfer’in bu kadar büyümesinde en çok işçilerin emeği var. Nerede işçinin hakkı? 100-200 lira arası zammın neresi iyi? Kışın doğal gaza gelen zammın yarısını bile karşılamıyor aldığımız zam. Tüm işçiler el ele verirse, bizlerin arasındaki ayrım kalkar, daha iyi ücret alırız. Oradan çıkıp başka bir işe girme lüksümüz de yok. Ne yapacaksak Simfer’de yapacağız” diye konuştu.

EMEP’İN BİLDİRİSİNDEN SONRA SERVİS AYARI!

Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Örgütü, Simfer işçilerine yönelik hazırladığı “Simfer işçilerinin alım gücü düşmüştür” ve “Simfer’de zam tartışmaları devam ederken” başlıklı bildiri dağıtımı yapmıştı. İşçilere seslenen EMEP, “Patronlar kârına kâr katarken, işçilerin alım gücü düşmüştür. 3-4 yıldır asgari ücret zammı dışında zam almayan Simfer işçileri, zam talep etmelidir” demişti. EMEP’in bildiri dağıtımı sonrası Simfer patronu işçi servislerini fabrika içine almıştı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fatih’in yiyemedikleri-4: Patatese devam

SONRAKİ HABER

Bahadır Barajında çatlama meydana geldi: 2 köy boşaltılıyor, 4 köyde okullar tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...