20 Şubat 2020 06:39

Sivilceler için alışkanlıkların ötesinde bir etken; beslenme

Sağlıklı beslenme neden bu kadar uzağımızda ve sağlıklı beslenmeye erişmek biz öğrenciler için sadece bir hayal mi?

Paylaş

Meri Kelleci

Hacettepe Üniversitesi

ilt sorunları ve beslenme bugün sürekli karşımıza çıkan, sohbetlerimizde birçoğumuzun meseleye dair önerisinin olduğu bir konu. Elbette vücudun sağlıklı alternatiflerle birlikte yağ dengesinin sağlaması ve cilt problemlerindeki azalma arasındaki ilişki su götürmez bir gerçek. Ancak bu yazıda “Sivilceler için nasıl beslenmeli?​” şeklinde önerilerin yer almayacağını şimdiden belirtelim. (Tabi isteyenlere aşağıya daha önce konuya dair yazılmış ekmek ve gül yazısının linkini bırakıyorum.)*

SAĞLIKLI BESİN NEREDE?

Beslenmenin cilt sorunlarına etkisine dair sürekli yazılıp çizilmekte. O kadar ki bu kadar alıcısı olan bir durum bugün youtuber vloglarının ana başlığını oluşturuyor: “günlük beslenme ve cilt bakım rutinim.” Peki bu rutinler ortalama burs/kredi ile geçinen bir üniversite öğrencisinin rutinine ne kadar yakın?

Cevizin yanına avokadosunu dilimleyen youtuberlarımızın aksine birçoğumuz poğaça veya simit gibi yağ içeriği yüksek ve cilt sorunlarına zemin hazırlayan aperatiflerle geçiştirmek mecburiyetinde kaldığı kahvaltı, teorik anlamda sağlıklı beslenmenin temel öğünü. Ancak ders yoğunluğu içerisinde kahvaltıya zaman ayıramamanın yanında, bu zamanı bulsak bile bir simide verdiğimizde iyi kötü karnımızı doyuracağımız parayla iki domatesi zor alınca besinin sağlığa etkisinin bir önemi kalmıyor.  Ya da okul yemekhanelerinde sunulan yağ içinde yüzen yemeklere denk gelince sağlıklı beslenme maddi sınırların ardında ulaşılmaz bir hal alıyor. Yani sağlıklı besine ulaşmanın bugün bu kadar zor olduğu bir gerçeklikte; öğrencilerin beslenme alışkanlıkları da günü kurtarma adına olumsuz yönde şekilleniyor. Beslenme alışkanlıklarının bu kötü şekillenişi cilt problemlerini tetiklediği gibi bununla da sınırlı kalmayıp sağlıksız kilo alma, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi birçok riskli hastalığa zemin hazırlıyor.

MESELENİN DİĞER YÜZÜ

Bu, meselenin bir yüzü. Diğer tarafta sağlıklı besine ulaşmayı zor kılan düzen, bir yandan da ideal bir beden profili yaratarak ikili bir psikolojik baskı yaratıyor. Bugün ulaşılması gereken olarak sadece avokadolu kahvaltı tabağı değil aynı zamanda ince bel-kaslı vücut, pürüzsüz cilt de gençliğin karşısına ideal olan olarak sunuluyor. Bu yaratılan psikolojik baskının yanlış yöntemlere başvurma oranını arttırdığını söylemek mümkün (Anoreksiya gibi). İkili olarak çıkan bu tablo aslında meselenin beslenmenin alışkanlıktan öte bir yönünü ortaya koyuyor. Yaşamın maddi imkanlarıyla sınırları çizilen sağlıklı beslenme kazanılabilecek bir alışkanlık değil bir lüks olarak görünürlüğe kavuşuyor. Aslında bunun da ötesinde “Çocuklarım aç” diye kendini yakan babanın olduğu ülkemizde yalnızca beslenme bugün acil bir talep. Hak olması gereken sağlıklı beslenme ise bir kazanım halini alma mecburiyetinde duruyor.

Sağlıklı beslenmenin garanti altına alınmaya çalışıldığı, ek beslenme ödenekleri ile beslenmeyi bir yardım değil hak olarak gören Sovyetler örneğini de temel alarak son kez belirtmek gerekir ki: Yaşam kalitesini belirleyen, birçok metabolik hastalığın engellenmesi için temel oluşturan sağlıklı beslenme, halk sağlığının vazgeçilmez bir parçası olarak devlet tarafından sağlanmalı, garanti altına alınmalıdır.

 

*https://ekmekvegul.net/saglik/6-maddede-yiyerek-cilt-guzelligi

 

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta işçi servis minibüsleri çarpıştı: 12 yaralı

SONRAKİ HABER

70'lik rakının fiyatı 18 yılda yüzde 1800 attı, yurttaş evde üretime yöneldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...