19 Şubat 2020 12:00

Merkez Bankası politika faizini 0.50 puan düşürdü: 'Ölçülü' indirim

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e çekti.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e çekti. TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, yatırımlarda ve istihdamda toparlanma sinyallerinin alınmakla birlikte zayıf seyrin sürdüğü bildirildi.

Duyuruda, bu çerçevede Kurulun, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar verdiği bildirildi. Duyuruda şunlar kaydedildi:

"Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

EKONOMİSTLER YORUMLADI

İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe sosyal medyada yaptığı açıklamada, “MB, ‘Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ‘daha ölçülü bir indirim’ yapılmasına karar vermiştir’ diyor. Anlamı, ‘Mecburen indirim yapacaktık ama verilere bakınca ancak bu kadarını yapabildik’” ifadelerini kullandı.

İktisatçı Mustafa Sönmez de faiz indirimini ‘Kof bir kabadayılık’ olarak nitelendirdi. Sönmez, “Fena halde stres biriktiriyorlar. 2018 patlamasının enkazı ortada dururken eldeki son barutla işleri düzeltiyormuş görüntüsü verip akıllarınca kuyruğu dik gösterme sevdasındalar. Kime bu caka? Bakın, cuma Fitch (derecelendirme kuruluşu) ne diyecek” diye sordu.

Ekonomist Mahfi Eğilmez de "Üretimi önemli ölçüde ithal girdilere bağlı olan ve o nedenle kur artışlarının enflasyona yansıdığı Türkiye’de faiz, sadece enflasyonu denetlemek için değil, enflasyona büyük ölçüde neden olan kuru denetlemek için kullanılır. Faizi indirince kur yükselir ve enflasyonu olumsuz etkiler. Faizi düşürerek enflasyonu indirmenin mümkün olmadığını bu sefer de bu yolla anlatmaya çalışmış olalım” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayın valileri; Hatay, Konya, Şırnak

SONRAKİ HABER

Bakanın yanıtlamadığı soru: Vatandaş geçmediği köprüye ne kadar vergi verdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...