Tasarı bu haliyle yasalaşmamalı
Özelleştirmelere karşı bir araya gelen platformun açıklamasında, madenlerin devlet tarafından işletilmesi gerektiği ifade edildi.
Tasarının Meclis Genel Kurulu’nda bu şekilde yasalaşmasıyla, “bor, toryum ve uranyum madenlerinin üretiminin özel sektörce yapılmasının önünde hiçbir engel kalmayacağı” vurgulandı. Özel sektörün üreteceği ürünlerin devletçe alımının da garantilendiği kaydedilen açıklamada, “Bu tasarı kabul edildiğinde, madencilikte bir özelleştirme yöntemi olan ‘işletme hakkının devredilmesi’nin bor madenlerimiz için yolu açılacak ve yıllardır yapılamayan ‘borların özelleştirilmesi’ başarılacaktır” denildi.
Bu arada özelleştirmelere karşı oluşturulan platformda yer alan bazı kurumların açıklamada imzasının bulunmaması dikkat çekti. Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden-İş ile Kamu-Sen’e bağlı Türk Enerji Sen’in imzasının olmamasıyla ilgili bir açıklama yapılmazken, durum bu sendikaların “özelleştirmeye onay verdikleri” şeklinde yorumlandı. (Ankara/EVRENSEL)
ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN HESABI
Bu tasarıyla, toryum ve uranyum gibi nükleer enerji hammaddelerinin üretiminin de devlet tekelinden çıkarılacağı kaydedilen açıklamada, “Bunun sonucunda; ülkenin geleceği açısından oldukça önem arzeden bor, toryum ve uranyum madenlerimiz uzun vadede çok uluslu şirketlerin eline geçecek” uyarısı yapıldı.
Rezervler, kira yoluyla tüketildikten sonra mülkiyetin kimde olduğunun önemli olmadığının da altı çizilen açıklamada, anayasanın ilgili maddelerine atıf yapılarak, bu tür madenlerin aranması ve işletilmesinin devlet tarafından yapılması gerektiği hatırlatıldı.
Bu madenlerin devlet eliyle işletilmesinin, ülke güvenliği açısından da oldukça önemli olduğu vurgulanan açıklamada, “Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi Devlet eliyle yapılır” hükmünün korunması ve bu tasarının yasalaşmaması istendi. Bunun için de tüm milletvekillerine, “ülkenin geleceğini düşünerek karar vermeleri” çağrısı yapıldı.
Bu tasarının, devlet eliyle işletilmesi gereken bor madeninin özelleştirilmesi anlamına geldiğinin dile getirildiği açıklamada, “Bor madenlerinin işletmesinin devredilmesi yoluyla gerçekleştirilecek böyle bir özelleştirme modeli, baştan beri bor madenlerini isteyen çevrelerin talebidir” denildi.
Evrensel'i Takip Et