18 Şubat 2020 21:14

Bilimsel eğitim için evrim atölyesine

Ankara'daki farklı liselerde eğitim gören bir grup öğrenci olarak Aykut Kence Evrim Konferansı (AKEK) öncesi gerçekleştirmiş olduğumuz evrim atölyesinden bahsetmek istiyoruz sizlere.

Paylaş

Zehra KEKEÇ

Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi

Bizler Ankara'daki farklı liselerde eğitim gören bir grup öğrenci olarak Aykut Kence Evrim Konferansı (AKEK) öncesi gerçekleştirmiş olduğumuz evrim atölyesinden bahsetmek istiyoruz sizlere. Evrimin müfredattan kaldırılmasından bu yana birçok gencin de bu konuda bilgi edinmek üzere atölyelere, konferanslara, panellere ilgisi daha çok artmıştı. Gün geçtikçe okul kitaplarının bilimsellikten uzak bilgilerle dolması, müfredatın üzerinde yapılan değişikliklerle içi boş bir hal alması bizleri kendi imkanlarımızla bilimi öğrenmeye itiyor. Eğitim sistemi içerisinde bizleri her ne kadar bilimsellikten uzak bir yapıya sıkıştırmaya çalışsalar da AKEK'e lise öğrencilerinin katılımı her geçen sene artıyor. Bizler evrensel olan bilimin bazı grupların kendi politikalarına alet etme çabasını görmezden gelmemeli ve gerçek olan bilgiyi öğrenmeye çaba göstermeliyiz. 

EVRİM POLİTİKA ARACI DEĞİLDİR

Atölyemizde; “Evrim nedir, evrimin mekanizmaları nelerdir, bilimin toplumsal işlevi nedir, evrim hayatımızda nasıl karşımıza çıkıyor ve bilim kimin için bilim olmalı?​” sorularına hep beraber yanıt bulmaya çalıştık. Wallace ve Darwin'in Evrim Teorisi’ni bulup kilise ve skolastik düşüncenin baskısı altında açıklamamalarından günümüze kadar "evrim"in baskılar, yalan yanlış bilgilerle oluşturulan karalamaların ardındaki mücadelesini daha iyi kavradık. Yeri gelince kendi politikalarına kılıf olarak kullanılan, yeri gelince reddedilen evrim, bir politika aracı olarak değil, bilim aracı olarak kullanılmalıdır. 

AKEK gününe geldiğimizde ise kitap standına çok yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Biyoloji, evrim ve diyalektik temalı olan kitaplar bizlerin en çok ilgisini çeken kitap konularıydı ve birçok liseli arkadaşla konuşma fırsatı bulduk burada. Neredeyse hepimizin ortak düşüncesi yukarıda saydıklarımızdan pek de farklı değildi. Bunları birkaç cümle ile özetlememiz gerekirse "Evrimi müfredattan kaldırarak gerçekliği kapatmaya çalışanlar yanıldı." "Diyalektik süreç bize evrimi kanıtladı ve biz de baskılar altındaki evrimi daha net görebildik." cümleleri biz liseli gençlerin akıllarına kazınan cümleler oldu. Bizleri basmakalıp birer birey yetiştirmeye odaklı olan eğitim sistemi hedefine ulaşamayacak ve biz gençler bunların karşısında gerçeklerle durmaya devam edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Sunulan reçete milyonlar için geçersiz

SONRAKİ HABER

Ne tiyatro var ne sinema

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...