18 Şubat 2020 19:04

Bilince giden köprü: rap müzik

Türkçe rapin çok fazla gündeme gelmesine karşılık, dergimizin bu sayısında Kâhir ve Gazi ile yapılan bir röportaja yer veriyoruz.

Paylaş

Kutluay ORDU

Mersin 

Son zamanlarda Türkçe rapin çok fazla gündeme gelmesine karşılık, dergimizin bu sayısında Kâhir ve Gazi ile bir araya geliyoruz. Türkçe rap ve kendileri ile ilgili merak ettiğimiz soruları bu iki rapçi arkadaşımıza soruyoruz.

“Rap lirisist olmalıdır”

İlk sözü Kâhir’e veriyoruz.

Kendinden biraz bahseder misin?

İsmim Musa Can Taş, 1995 doğumluyum, Mersinliyim. Mersin’de Kara Kutu müzik grubumla birlikte rap yapıyorum. Kâhir ismini Osmanlıca lügatten aldım sanırım, çok uzun zaman geçti üzerinden. Saldırgan bir isim. Çünkü zamanında öyle bir karaktere sahiptik, ergenken. Belli başlı işleri yaptıktan sonra değiştiremedim de zaten. Ama ikinci bir isim de düşünüyorum. 

Yazarken en çok nerelerden ilham alıyorsun?

İç dünyamdan ilham alıyorum genellikle. Dışardan bakıldığı zaman çok duygusal birisi olarak görünmeyebilirim fakat iç dünyamda bazı karışıklıklar mevcut. Okuduğum kitaplardan feyz alıyorum. Tarihten feyz alıyorum, güncel hayattan feyz alıyorum, insani ilişkilerden, sosyolojik durumlardan feyz alıyorum.

“PARA KALİTELİ MÜZİK YAPMANIN DA ÖNÜNE ENGEL”

Rap müzik içerisinde en çok yaşadığın zorluklar nelerdir?

Sanırım maddiyat. Çünkü rap yapma konusunda artık bir sıkıntımız olduğunu düşünmüyorum.  Çünkü maddiyat her şeyin önüne engel olduğu gibi, kaliteli müzik yapabilmenin de önüne engel. Kaliteden kastım, daha iyi bir ekipman alabilecekken daha kötü bir ekipmanla müzik yapmaya devam ediyorsun.

Sence içinde bulunduğumuz baskı ortamı rapi içine çekiyor mu?

Mevcut olan baskı ortamı rap müziği de sarmış durumda. Siyasi, ekonomik genel bir cendere bu. Çevre koşulları kimi etkilemiyor ki? Çevre şekil veriyor insana zaten, sen ne kadar çırpınsan da sabit kalma konusunda çevre sana bir şekilde ufak ufak etki ediyor. Ama bu buhrana dalıp da kendini kaybetmemek lazım. İnandığın doğrultuda ilerlemen lazım, maddi kazancı olsa da olmasa da. 

“Pinokyo” isimli parçanda “bir maaş, bir ev, bir araç bu yemi yuttun” demişsin. Burada tam olarak neyi ifade etmek istedin? 

Bu saydığımız materyallerin, insan için bir araç değil artık amaç olması ve bu doğrultuda her şeylerini feda edebilecek olmaları. Çalışmak kötü bir şey değil, çalışmadan olmaz ama kim için, ne için çalıştığın çok önemli. Zaten sen kendin için çalışıyorsan, gerçekten de kendini de düşünen bir insansan bu üçlü sisteme bir dur dersin yani. 

DÜZENE KARŞI RAP

Rap müzik senin için ne anlam ifade ediyor? 

Düzene karşı kurulmuş bir düzen. Rap müzik özgürlüğü ifade ediyor. Ama bu öyle tek kelimeye sığacak bir özgürlük değil. Saygı, sevgi gibi mesela. 

Bu işin felsefi boyutu nedir?

Bence rap müzik lirisist olmalıdır. Bana göre rapi diğer müziklerden ayıran şey de tam olarak budur. Eğlence müziği değil, anlatım müziği olmalıdır. Lirisizm bilinçli olmaktır, şairane olmaktır. Benim rap felsefem de budur. Diğer yandan biz de barış, sevgi, huzur istiyoruz. Refah bir hayatın içinde ne olması gerekiyorsa onu istiyoruz. Dinlerken düşündürmeyi seviyorum.

Bunu okuyan gençlere bir tavsiyen var mıdır? 

Sanatı sevsinler, bilimi sevsinler, düşünmeyi sevsinler, felsefe yapmayı sevsinler, sorgulamayı sevsinler. Çünkü sorgulamak insanı zenginleştiren bir şey. İnsanları daha ileri konuma getirebilir. Rap müziği sevsinler ve sevdikleri işi yapsınlar. Kimseye boyun eğmesinler. Rap müzik dinlemeye devam etsinler, bırakmasınlar rap müziği. Çok geniş kapsamlı bir müzik, birkaç Underground parça dinleyip diğer müzikleri de kenara atmasınlar, onları da dinlesinler, hepsi birbirinden değerli parçalar. 

 


“Rap benim için bir başkaldırı”

Kâhir ile sohbetimizi bitirdikten hemen sonra Gazi ile olan sohbetimize başlıyoruz.

Kendini tanıtır mısın?

Adım İsmail Katırcı, sahne adım Gazi. 25 yaşındayım. Kara Kutu Müzik bünyesinde diğer ekip arkadaşlarımla rap müzik yapıyoruz. Birkaç senedir durgun bir rapçiyim. İlkokul yıllarımda Gazi adında dolaşan bir abi vardı bizim okulumuza gelirdi, akıl sorunları olan meczup bir abimizdi. Onun o eksik olan haliyle insanlar içinde hayatla mücadele etmesi hep bana ilham olmuştu. Rap yapmaya başladığımda kendime bir mahlas düşünürken aklıma gelen ilk şey o adam oldu. 

“RAP MÜZİK BİR BAŞKALDIRI”

Sence rap müzikte imaj önemli midir? 

Elbette önemli. İşi gerçekten profesyonel anlamda yapmak istiyorsan, Kitlelere hitap ettiğin bir müzik tarzında, yaptığın işten karşılık almak istiyorsan elbette ki önemli. Nasıl göründüğün, nasıl konuştuğun, olaylara bakış açın, imaj sadece görüntüden ziyade temsil edilen görüntülerde imaja dair. 

Senin müzik felsefen nedir?

Rap müzik benim için bir başkaldırı. Benim felsefem her zaman insanların zihinlerine ulaşmak, müziği bir iletişim aracı olarak kullanmak beni rap müziğe iten şeylerin başında geliyor. 

Rap müzik yapan kimleri dinliyorsun?

Saian Sakulta Salkım dinlemekten keyif aldığım, feyz aldığım, beni bu işe ateşleyen isimlerin başında. Onun dışında Hayki dinliyorum, Amerika’dan Eminem’i dinliyorum. Türkiye’den Kâhiri dinliyorum, yazığı müzik tarzını beğeniyorum, kalemi gelişmiş bir arkadaşımız.  Allame dinliyorum, Joker dinliyorum, Patron dinliyorum. 

Rap müzik yaparken yaşadığın zorluklar neler?

Eskiden insanların ön yargılarını yıkmak babında çok mücadele verdik. Giyim tarzından tut da yaptığın müziğe kadar garip bakılıyordu. Ama şimdi o önyargı kırıldı, çok geliştik. 

ÖNCEKİ HABER

İran'da  4.1 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

TÜOBİK’te küreselleşme ve çıkış arayışları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...