Emek Partisi İstanbul İl Örgütü: Ulaşım zammı geri çekilsin

Emek Partisi İstanbul İl Örgütünün çağrısıyla bir araya gelen İstanbullular, toplu ulaşıma yapılan yüzde 35'lik zammın geri alınmasını talep etti.

09 Şubat 2020 15:24
Paylaş

Emek Partisi İstanbul İl Örgütünün çağrısıyla Avcılar metrobüs durağı önünde yapılan eyleme katılan İstanbullular, toplu ulaşıma yapılan yüzde 35'lik zammın geri çekilmesini istedi. Sermayeye kaynak aktarılırken krizin faturasının zamlarla emekçi halka kesildiğine dikkat çekilen eylemde, İstanbullulara zamlara karşı insanca bir yaşam için birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

İstanbul’da en kısa mesafe ücreti 2,60 TL’den 3,50 TL’ye yükseltilmesine karşı yapılan eyleme metrobüse binen İstanbullular da destek verdi. Eylemde “Kanala değil emekçiye bütçe”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı.

"VERİLENLER, ZAMLAR VE VERGİLERLER MİSLİYLE GERİ ALINIYOR"

Eylemde açıklama yapan Emek Partisi GYK Üyesi Erkan Sarıoğlu, “Yeni zamlar ve yürürlüğe giren yeni vergilerle krizin faturası işçi ve emekçilere kesiliyor” dedi. Sarıoğlu, “Başta asgari ücret olmak üzere genel olarak ücretlere kriz bahanesiyle düşük artışlar yapılırken, verilenler yeni zamlar ve vergilerle misliyle geri alınıyor. Alım gücündeki erime ve içine düştükleri borç sarmalı işçi ve emekçilerin yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüleşmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

"SERMAYEYE KAYNAK AKTARILIYOR"

En son iki gün önce Hatay’da Adem Yarıcı adlı bir vatandaşın bir süredir işsiz olduğu için "Çocuklarım aç" diyerek Valilik binası önünde kendini yaktığını hatırlatan Sarıoğlu şöyle konuştu:

“İşçi ve emekçilere 'Hepimiz aynı gemideyiz' diyenler, bizden fedakarlık bekleyenler, patronların maksimum kâr hırsı yüzünden, aşırı üretimin ve alım gücünün giderek azalmasının sonucu kapitalizmde kaçınılmaz olarak yaşanan ekonomik krizin faturasını bizim üzerimize yıkmak istiyorlar. Bir yandan büyük sermaye gruplarına vergi indirimleri, vergi afları ve çeşitli teşvikler uygulanırken bir yandan da işçi ve emekçilerin sırtına yeni zamlar ve yeni vergi artışlarıyla daha büyük yükler yüklüyorlar. Bilim insanları depreme hazır olmadığımızı ısrarla belirtirken, kamu kaynakları ve emekçilerin vergileri depreme hazırlık için değil, ‘Kanal İstanbul’ gibi devasa projeler aracılığıyla, çeşitli sermaye gruplarının zenginliklerini daha da büyütmesi, palazlanması için peşkeş çekiliyor, buralara aktarılıyor. En son geçtiğimiz günlerde Elazığ’da yaşanan depremin ardından ortaya çıkan belgelerle Ensar Vakfına, Kızılay üzerinden aktarılan 8 milyon dolar, Kızılay’ın sadece bir vergi kaçırma kurumu değil, şirketlere para aktarma, aklama ve rant devşirme alanı olarak nasıl kullanıldığını gösterdi.”

"ZAMMA KARŞI YÜKSEK SES ÇIKMALI"

İşçi ve emekçiler, birliklerini sağlayamadığı sürece, dayatılan bu tablodan kurtulmanın mümkün olmadığını vurgulayan Sarıoğlu, İBB tarafından ulaşıma yapılan yüzde 35'lik zamın geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Sarıoğlu, “Emek Partisi olarak işsizlik, yoksulluk, geleceksizlik girdabında sürüklenmek reva görülen milyonlarca işçi ve emekçiyi, zaten ulaşımın en pahalı olduğu kentlerden biri olan İstanbul’da toplu taşımaya yapılan bu zamma dur demeye çağırıyoruz. Ulaşım, su gibi hizmetlerin belediye tarafından kâr amacı güdülmeden sağlanmasını talep ediyoruz. İstanbul’da yaşayan milyonlarca işçi ve emekçiyi ‘Ulaşıma yapılan yüzde 35’lik zam geri çekilsin’ talebi etrafında birleşmeye ve insanca yaşam koşulları için sesini daha gür biçimde çıkarmaya çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan Hülya Halaçkay'ın karar duruşmasına çağrı

SONRAKİ HABER

Greta Thunberg, Samilerle birlikte iklim eyleminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...