04 Şubat 2020 11:49

Ruhani: AB vaatlerine bağlı kalırsa İran da kalır

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Nükleer anlaşmaya taraf ülkeler sözlerini yerine getirirse İran da taahhütlerine döner" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmaya taraf ülkelerin sözlerini yerine getirmesi halinde İran’ın da taahhütlerine döneceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi JosepBorrell ile önceki gün Tahran’da bir araya gelen Ruhani, nükleer anlaşmayla ilgili değerlendirmede bulundu.

İran’ın sorunların çözümü için AB ile iş birliğine hazır olduğunu yineleyen Ruhani, “Karşı taraf vaatlerine tam olarak bağlı kalırsa İran da taahhütlerine dönecektir” ifadesini kullandı.

ABD’nin tek taraflı olarak ayrılmasının diğer ülkelerin de nükleer anlaşmayı tam olarak uygulamasının önünde büyük engeller oluşturduğunu belirten Ruhani, “İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini askıya alması bu anlaşmanın korunması içindi” dedi.

ABD’NİN FİLİSTİN PLANINA TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı Filistin planını da kınayan Ruhani, “ABD, şimdiye kadar İran, Irak, Lübnan, Yemen, Suriye ve Afganistan ile ilgili birçok stratejik yanlış yaptı. Siyonist rejim ile Yüzyılın Anlaşması adıyla attığı adım ise aynı yanlışın devamıdır ve yenilgiye mahkumdur” değerlendirmesinde bulundu.

Borrell de AB ile İran arasındaki iş birliğinin bölgedeki barış ve istikrarın gelişmesi için önemli olduğunu belirterek, “Nükleer anlaşmayı uygulayarak sorunları çözmeye çalışmalıyız. AB ülkelerinin nükleer anlaşmadaki vaatlerini uygulayamamasından dolayı üzgünüm” dedi. AB ülkelerinin nükleer anlaşmayı korumak ve devam ettirmek istediğini kaydeden Borell, bu doğrultuda elinden geleni yapacağını söyledi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de cam işçilerinden iradelerini yok sayan Kristal-İş yöneticilerine tepki

SONRAKİ HABER

Türkiye- Rusya gerginliği artınca Rus medyası dosyaları açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...