24 Ocak 2020 15:04

Merkel'in kitle örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede Evrensel gündeme geldi

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’deki demokratik kitle örgütlerinin temsilcileriyle görüştü. Görüşmede, Evrensel çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmesi de gündeme taşındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesinin yeni binalarının açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’deki demokratik kitle örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya katılan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Eş Direktörü ve Avukat Veysel Ok, Merkel’le gerçekleştirdikleri görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

DW Türkçe'ye konuşan Avukat Veysel Ok, görüşmede Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü ile ilgili konular hakkında kendi deneyimlerini aktardığını, ayrıca yargı reform paketi ile ilgili fikirlerini paylaştığını belirtti. Ok, Türkiye’deki Alman gazetecilerin basın kartı alamama sorunundan ve kendi baktığı davalarla ilgili olarak tutuklu Almanların durumundan da bahsettiğini ifade etti. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (Media and Law Studies Association/MLSA) Twitter hesabında da Merkel ve Avukat Ok'un bulunduğu bir fotoğraf paylaşıldı.

EVRENSEL ÇALIŞANLARININ BASIN KARTLARININ İPTALİ KONUŞULDU

Toplantıya, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye temsilcisi olarak katılan Erol Önderoğlu da bütün kitle örgütlerinin temsilcilerinin ortak vurgusunun "Türkiye’de hukuk devletinin zemin kaybettiği ve yargı reformunun yargı bağımsızlığını mutlaka sağlaması gerektiği" olduğunu kaydetti. Önderoğlu, kendisinin Sınır Tanımayan Gazeteciler temsilcisi olarak Merkel’e gazeteci dosyalarının terörle mücadele yasası, cumhurbaşkanlığına hakaret ve diğer yasal temellerden çok boyutlu olduğunu ve gazetecilerin mesaisinin büyük bir kısmını adliyelerde geçirdiğini aktardığını söyledi.

Evrensel gazetesi çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmesinin de görüşmede gündeme geldiğini belirten Önderoğlu, "Bu, Türkiye’de siyasi kutuplaşmanın devlet yönünden ne gibi sonuçları olduğunu açıkça ortaya koyan bir mesele. Biz bunu ortaya koyduk. Çünkü basın kartlarının ya sağlanmasının ya da yenilenmesinin reddedilmesi, iktidar çevrelerinin kendi modellerine uymayan tüm medya çevrelerini dışlamak için kullandıkları bir araç haline geldi" diye konuştu.

Önderoğlu, Merkel’in de "Türkiye’nin daha çok stratejik olarak Rusya ile yakınlaşmak gibi başka bir yönelime girdiğini ve bunun da ilişkileri karmaşık hale getirdiğini dile getirdiğini" kaydetti.

OSMAN KAVALA ÇAĞRISI

Merkel’in ziyareti öncesi Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için girişimde bulunmasını talep etmişti. Gezi Parkı davasında yargılanan Kavala, iki yıldan uzun süredir cezaevinde bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de aralık ayında aldığı bir kararla Kavala’nın serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti.

Merkel’in gerçekleştirdiği görüşmeye Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültürden Asena Günal da katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçileri: Greve hazırlanmalı biz yönetmeliyiz

SONRAKİ HABER

Ford işçileri: Grev komitelerini kurmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...