13 Ocak 2020 07:45

Bağlar Belediyesi, "mücbir sebep" diyerek il dışından 14 firmayı ihaleye davet etti

Diyarbakır Bağlar Belediyesi doğal afet, salgın hastalık, seferberlik gibi mücbir halleri içeren kanun maddesini gerekçe göstererek davetiye usulüyle il dışındaki 14 şirkete 14 ihale verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Bağlar Belediyesi, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 10'uncu maddesini gerekçe göstererek davetiye usulüyle il dışındaki 14 şirkete 14 ihale verdi.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimde Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Zeyyat Ceylan'ın Bağlar Belediye Başkanı olarak seçilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ceylan'ın geçmişte Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kamu görevinden ihraç edilmiş olmasını gerekçe göstererek mazbatayı AKP’li Hüseyin Beyoğlu'ya vermişti. Mezopotamya Ajansından Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şah Oruç'un haberine göre, Hüseyin Beyoğlu da Belediyenin açtığı 14 ihaleyi Diyarbakır’daki firmaları devre dışı bırakarak davetiye usulüyle başka kentlerdeki 14 ayrı şirkete verdi.

MÜCBİR SEBEPLER NELER?

Bağlar Belediyesinin dayanak olarak gösterdiği 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 10. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

Mücbir sebepler
Madde 10- Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir:
a) Doğal afetler.
b) Kanuni grev.
c) Genel salgın hastalık.
d) Kısmî veya genel seferberlik ilânı.
e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

Süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur.

Mezopotamya Ajansının haberinde Bağlar Belediyesinin ifade ettiği gibi herhangi bir mücbir sebep bulunmadığı belirtildi. Ayrıca ihalelerin verildiği 14 firmadan bazılarının ticari sicil kayıtlarının da bulunmadığı belirtildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Bağlar Belediyesi ve Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır firmalarını devre dışı bırakarak mücbir sebepleri gerekçe göstererek il dışındaki firmalara verdiğini açıklamıştı. İhalelerin düşük bir kırımla yapılarak kamu kurumlarının zarara uğratıldığını belirten DTSO, ihalelerin iptal edilmesini istemiş, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edremit’te Eğitim Sen’in yönetim kurulunun tamamı kadın oldu

SONRAKİ HABER

Maraş'ta "asgari ücret çok" bahanesiyle işten atılan 115 şoför işe dönmeyi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...