03 Ocak 2020 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2020 14:48

Dünyadan ABD’nin Kasım Süleymani’yi hedef almasına tepkiler geldi

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi'nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i hedef almasına dünyadan tepkiler geldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi'nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i Bağdat Havalimanı'nda bir suikastla öldürmesine dünyadan tepki ve itidal çağrıları geldi.

RUSYA: ORTADOĞU'DA GERİLİM ARTACAK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin Ortadoğu'da gerilimi artıracağı uyarısında bulundu, itidal çağrısı yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin uluslararası güvenlik sistemi için olumsuz sonuçlara yol açtığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “General Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili ABD’nin dar görüşlü adımları Ortadoğu’daki askeri-siyasi durumun aniden gerilmesine ve uluslararası güvenlik sistemi için ciddi olumsuz sonuçlara yol açıyor” ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE: GERGİNLİKTEN DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Irak'ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak'ın hem de bölgenin barış ve istikrarına zarar vereceği ifade edildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bölgemizde istikrarı tehdit eden bu gibi tırmandırıcı adımların şiddet sarmalını artıracağı ve bu durumdan tüm tarafların zarar göreceği bilinmelidir. Türkiye bölgede dış müdahalelere, suikastlara ve mezhepçi çatışmalara her zaman karşı olmuştur. Bu nedenle tüm tarafları sağduyu ve itidal içinde hareket etmeye, bölgemizin barış ve istikrarını tehlikeye atacak tek taraflı adımlardan kaçınmaya ve diplomasiye öncelik vermeye davet ediyoruz.”

SURİYE'DEN ABD'YE KINAMA

Suriye’deki iç savaşın Şam yönetimi lehine dönmesinde kritik rol oynayan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından suikastla öldürülmesine Suriye hükümetinden de tepki geldi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin öldürülmesini kınadı. Açıklamada, “Suriye, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesine yol açan hain Amerikan saldırganlığını kınamaktadır” denildi.

ÇİN: GÜÇ KULLANIMINA KARŞIYIZ

Çin, ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi suikastla öldürülmesi sonrası itidal çağrısı yaptı. Çin Dışişleri, 'özellikle ABD'yi gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdıklarını' açıkladı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang, günlük basın toplantısında gelen bir soruya yanıtında, ‘Pekin yönetiminin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına her zaman karşı çıktığını’ vurgulayıp özellikle ABD’ye hitaben itidal çağrısı yaptı. Geng, “Başta ABD olmak üzere tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çin’in gelişmeleri çok yakından izlediğini belirten sözcü, ‘Ortadoğu’da istikrar ve barışın korunması gerektiğini’ söyledi.

AB'DEN IRAK İÇİN “İTİDAL” ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, “Irak'ta son haftalarda gördüğümüz şiddet, kışkırtmalar ve misillemeler döngüsüne son verilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Irak'ın "hassas bir ülke" olmaya devam ettiğinin altını çizen Michel, “Çok fazla silah ve milis güçleri Iraklı vatandaşların normal hayata dönüşünü yavaşlatıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLTERE: TARAFLAR GERİLİMİ DÜŞÜRMELİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "bütün tarafları gerilimi düşürmeye" çağırdı. Raab yaptığı yazılı açıklamada, Süleymani'nin liderliğindeki Kudüs Gücü'nün teşkil ettiği “saldırgan tehdidin fakında olduklarını” bildirdi.

“(Süleymani'nin) Ölümünün ardından bütün tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyoruz” ifadesini kullanan Raab, “Daha fazla çatışma hiçbirimizin çıkarına değil” değerlendirmesinde bulundu.

LÜBNAN HİZBULLAHI: KISAS UYGULAMAK TÜM DİRENİŞÇİLERİN GÖREVİDİR

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ABD saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için "intikam vaadinde" bulundu.

Amerikalıların "bu işledikleri büyük suçla" amaçlarına ulaşamayacaklarını söyleyen Nasrallah, “kibirli ve despotik güçlere karşı boyun eğmeyen Müslüman halklar arasındaki direnişçilerin girişimleriyle ancak Süleymani'nin belirlediği hedeflerin” gerçekleşeceğini iddia etti.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI ASKERİ YETKİLİLERLE GÖRÜŞECEK

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, Süleymani'nin ABD hava saldırısında öldürülmesi nedeniyle, İsrailli üst düzey askeri yetkililerle durum değerlendirmesi yapacak.

İsrail basınında yer alan habere göre, Bennett, İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohav'ın da aralarında bulunduğu üst düzey askeri yetkililerle başkent Tel Aviv'de bir araya gelecek.

Öte yandan ordu, İsrail işgalindeki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde yer alan Hermon Kayak Merkezi'nin saldırı olabileceği endişesiyle bugün kapalı tutulmasına karar verdi.

İSRAİL'E AİT DIŞ TEMSİLCİLİKLERDE GÜVENLİK ARTIRILDI

İran'ın Süleymani'nin öldürülmesine misilleme yapabileceği endişesiyle İsrail'e ait dış temsilciliklerdeki güvenlik önlemleri de üst düzeye çıkarıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dün gittiği Yunanistan'daki resmi ziyaretini yarıda kesti.

PUTİN VE MACRON, SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNİ GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesini görüştü.

Kremlin Sarayından yapılan yazılı açıklamada, “Taraflar, ABD tarafından düzenlenen roket saldırısı sonucu Süleymani'nin öldürülmesi konusunda endişelerini dile getirdi. Bu eylemin, bölgedeki durumu ciddi şekilde kötüleştirebileceği belirtildi” ifadelerine yer verildi.

POMPEO'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Alman, İngiliz ve Çinli üst düzey yetkililerle telefon görüşmeleri yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Pompeo'nun, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşmesinde Süleymani'nin öldürülmesi konusunu gündeme getirdiğini, ayrıca mevkidaşına "Almanya'nın İran rejiminin süregelen askeri provokasyonlarından duyduğu endişeyi" dile getirdiği son açıklamaları için teşekkür ettiğini söyledi.

Ortagus, Mike Pompeo'nun, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile görüşmesinde ise İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücünün saldırganca tehditlerini kabul eden açıklamalarından ötürü teşekkürlerini sunduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanının Süleymani'nin öldürülmesinin gündeme geldiği bir diğer telefon görüşmesini de Çin Komünist Partisi Politbüro Komitesi üyesi ve Devlet Müşaviri Yang Cieçı ile yaptığı bildirildi.

Pompeo'nun tüm görüşmelerinde, ABD'nin gerilimin düşürülmesine bağlılığını sürdürdüğünü vurguladığı ifade edildi.

NATO, IRAK'TAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

NATO ise bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdi. NATO Sözcüsü Vekili Dylan White, mevcut gelişmeler ışığında ABD yetkilileriyle yakın irtibatın sürdüğünü aktardı. White, “Güvenlik ortamını denetlemeye devam edeceğiz ve gerekli tüm tedbirleri alacağız” açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Enflasyonun açıklanmasının ardından emekli ve memur zammı belli oldu

SONRAKİ HABER

Ankara'da boş Doğu Ekspresi treni raydan çıktı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...