16 Aralık 2019 19:56
Son Güncellenme Tarihi: 17 Aralık 2019 12:30

Urla Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Burak Oğuz "FETÖ üyeliği" iddiasıyla tutuklandı

Urla Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Burak Oğuz, "FETÖ üyeliği" iddiasıyla tutuklandı.

İbrahim Burak Oğuz | Fotoğraf: Urla Belediyesi

Paylaş

Urla Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Burak Oğuz, "FETÖ üyeliği" iddiasıyla tutuklandı.

Burak Oğuz, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü "FETÖ" soruşturması kapsamında savcıya ifade verdi.

Oğuz, "FETÖ ile iltisaklı olduğu" öne sürülerek kapatılan İzmir Genç İşadamları Derneğinin (İGİD) yönetim kurulu üyesi olduğu, sohbet hocalığı yaptığı ve mahrem imamlarla iletişim kurduğu suçlamalarıyla sorgulandı.

Oğuz, sorgusunun ardından sevk edildiği sulh ceza mahkemesinde tutuklandı.

İbrahim Burak Oğuz, 31 Mart seçimlerinde CHP'den Urla Belediye Başkanı seçilmişti. 

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Tutuklanıp, Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne konulan Oğuz'un, nöbetçi mahkemede verdiği ifadesi ortaya çıktı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Oğuz'a, öncelikle yaptığı telefon görüşmeleri soruldu. Oğuz'un, "Belediye başkanlığı görevinden önce mali müşavir olarak görev yapmaktaydım. Görevim nedeniyle telefonumda yaklaşık 9 bin kişi kayıtlıdır. Mahrem imam olduğu iddia edilen kişilerle mali müşavirlik işim nedeniyle görüşmüş olabilirim ama hatırlamıyorum. Telefonumda bu kadar fazla kişinin kayıtlı olması ise tamamen işim gereğidir. Kiminle hangi tarihte konuştuğumu hatırlamıyorum” dediği öğrenildi.

AVUKAT: SUÇ UNSURU OLUŞMAMIŞTIR”

Öte yandan, Oğuz'un Avukatı Umut Köroğlu, karara 7 gün içinde itiraz edeceklerini belirterek, "Bize göre 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunun unsurları oluşmamıştır. Yargıtay'ın verdiği kararlar bellidir. 17-25 Aralık öncesi yapılan görüşmeler veya bu görüşmelerin kiminle yapıldığı hatırlanmayabilir. Bu bir suç unsuru değildir” dedi.

CHP İL BAŞKANI YÜCEL: BELEDİYE BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ

CHP İl Başkanı Deniz Yücel de İl Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve CHP İlçe Başkanı Hakan Özbadur'un yanı sıra bazı belediye başkanları katıldı. CHP'li Yücel, “Başkan Oğuz, 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 67,5 gibi rekor oyla başkan seçilmiştir. Halkın seçtiği kamu görevi ifa eden birisinin ifadesini vermesinden sonra tutuklanması; hukuku, vicdanları ve Urlalı hemşehrilerini yaralamıştır. Tutukluluk kararı için kuvvetli suç şüphesi bulunması gerekiyor. Ayrıca kaçma, delilleri karartma, gizleme ve yok etme gibi şüphelerin bir arada olması gerekiyor. Somut olayda bunların hiçbiri mevcut değil. Seçilmiş belediye başkanına yürütülen soruşturma ve savcılığın verdiği ifade daveti var. Başkanımızın kendi avukatıyla giderek ifade vermesi söz konusu ardından tutuklama kararı var. Bu tutuklama kararı demokrasiye darbe vurulması demektir. CHP, geçmişte, gelecekte FETÖ'nün karşısında olan ve mücadele eden bir partidir. Bu olaydan siyasi bir manevrayla kendilerine hareket alanı yaratmak isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Belediye başkanımızın yanındayız. Süreci takip ediyoruz. Hukukçularımız gerekeni yapacaklardır. En kısa sürede tutuklama kararına itiraz edeceğiz. Başkanımızın aklanacağına ve özgürlüğüne kavuşacağına inanıyoruz.”

MİLLETVEKİLLERİ VE BELEDİYE BAŞKANLARI, DESTEK İÇİN TOPLANDI

Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz'un tutuklanmasının ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, parti yöneticileri ve İzmir'deki çeşitli ilçe belediye başkanları, Urla Belediye binası önünde bir araya geldi. Özkan, partililer adına okuduğu basın açıklamasında, şunları söyledi:

“Bir adaletsizlikle karşı karşıyayız. Bunu en kısa sürede sonlandırmak için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Buradan yola çıkarak, Urla Belediyemize karşı geliştirilecek her türlü sabotaja, her türlü politik harekete karşı çelik bir duvar gibi burada durmaya devam edeceğiz. Arkadaşımız koltuğuna oturana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

SOYER, TOPLANTI İÇİN GİTTİĞİ KAZAN'DAN DÖNÜŞE GEÇTİ

Tuncay Özkan'ın ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in birtakım görüşmeler yapmak için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'dan dönüşe geçtiğini ve ilk uçakla geleceğini belirtti. Özuslu, “Burada tutuklanmayı gerektiren hiçbir şey yoktur. Kendi ayaklarıyla gidip savcılığa ifade vermiş, bir kamu görevlisi olarak Urlalıların yüzde 66 ile seçtiği bir belediye başkanı olarak hiçbir yere gitmeye niyeti yoktur” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da madenciler, fazla mesaiye son verilmesi ve iş güvenliği talebiyle iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Lösemi hastası Öykü Arin, ilk kez sinemaya ve kukla gösterisine gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...