Süleyman Soylu'ya hakaret ettiği gerekçesiyle Mehmet Tüm'e ceza verildi

CHP Eski Milletvekili Mehmet Tüm, Deniz Gezmiş şahsında suçu ve suçluyu övmek ve Devlet Bahçeli'ye hakaret ettiği suçlamalarından beraat ederken Soylu'ya hakaret ettiği gerekçesiyle ceza aldı.

16 Aralık 2019 13:48
Paylaş

CHP 25 ve 26. dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm'ün, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği, Deniz Gezmiş’in şahsında suçu ve suçluyu övdüğü iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Balıkesir 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada mahkeme heyeti, Deniz Gezmiş’in şahsında suçu ve suçluyu övdüğü ve Devlet Bahçeli'ye hakaret iddiası ile açılmış olan davalarda beraat etti. Mehmet Tüm'ün Devlet Bahçeli'ye dair sarf ettiği sözlerin siyasi bir eleştiri olduğuna hükmederek beraat kararı veren mahkeme Tüm'ün, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret ettiği yargısına vararak 354 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Bu hapis cezası daha sonra temyiz yolu açık olmak üzere 10.600 lira para cezasına dönüştürüldü.

Dava sonucuna ilişkin açıklamada bulunan Mehmet Tüm, hak etmediğini düşündüğü bu ceza için İstinaf Mahkemesine başvuruda bulunacağını ifade etti.

“TARİHE NOT DÜŞÜLDÜ”

Mehmet Tüm duruşma sonrası açıklamalarda bulundu. "Bu dava ile tarihe not düşülmüştür. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesini övmek suç sayılmamıştır" diyen Tüm, Deniz Gezmiş'in ülkenin bağımsızlığı ve demokratik bir Türkiye için emperyalizme karşı idam sehpasına gittiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığını söyleyen Tüm, "Bu durum hep konuşulan yargıya güven konusunu bir kez daha gündeme getirmiştir. Çağdaş bir demokrasinin ve siyasal yaşamın garantisi sayılan eleştiri hakkı maalesef ülkemizde suç olarak algılanmıştır. Gelecek nesiller bugünün mahkeme tutanaklarına baktığında siyasetin yargıyı nasıl ağına aldığını görecektir. Araştırmacılar için de bu dava mahkemeleri boş yere oyalamak, etki altına almak ve yönlendirmekten başka bir anlam taşımamaktadır. Bu davanın kazananı Süleyman Soylu olarak görülebilir lakin kaybedeni demokrasidir, insan haklarıdır, siyasettir ve hukuktur" ifadelerini kullandı. (Balıkesir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Birleşik Krallık seçim sonuçları üzerine: ’70’lere dönmek mi kaybettirdi?

SONRAKİ HABER

Van’da 3 yıldır devam eden yasağa tepki: Hukuk devletinde böyle bir uygulamaz olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...