Bu nasıl cittaslow?
Ayrıca köylüler, elektrik ve suyla ilgili problemler de yaşıyor. Görüştüğümüz köylüler, yetkililerden sorunlarını çözmesini talep ediyor.
‘KUMSALI KİRLETİYORLAR’
FATMA AĞCA: Hiçbir arıtma olmadan, kumsalın ortasından dereye lağım bırakıyorlar. Buna karşıyız.
PEMBE ÇİVİL:Biz yazın üç ay buradayız. Her şeyimizin doğal olmasını istiyoruz. Denizimizin de doğal olmasını istiyoruz.
Güller Durgun: Burası bizim tek kumsalımız. Misafirlerimizi buraya getiriyoruz. Çocuklarımız burada denize giriyor, balıkçılarımız burada. Bu güzel yerin kirletilmesini istemiyoruz.
‘ANA SORUNUMUZ SU’
HAYRETTİN MEMİŞ: Köyümüzün ana sorunu sudur. Özel İdare Su Müdürü ile görüştük. Çözüm hala yok. Sular az, çamurlu ve bulanık akıyor. Köy suyunun şebekesi yenilenmeli.
Sokak lambalarımız da yanmıyor. Talebimiz üzerine bir gün geldiler, bir daha uğramadılar. Yarıdan fazla sokak lambamız yanmıyor. Sahilde aydınlatma çok az. Sorduğumuzda da “Malzeme yok” diyorlar. Hangi çağda yaşıyoruz.
Cittaslow NEDİR?
İTALYANCA Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, sakin şehir anlamında kullanılmaktadır.
Cittaslow ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir.
Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı birliktir. Cittaslow kent olabilmek için söz konusu yerleşim yerinin nüfusunun 50 binin altında olması gerekiyor. 24 ülkede 147 Cittaslow bulunurken Türkiye’de Akyaka, Gökçeada, Seferihisar, Taraklı, Yenipazar, Yalvaç ve Perşembe olmak üzere toplam 7 yer ‘cittaslow’ kapsamında yer alıyor.
Evrensel'i Takip Et