12 Aralık 2019 06:04

Yeni yollar bir araya gelince açılır

Cinsel taciz önleme birimlerinin üniversitelerde yaygınlaşması ve hızla işler hale getirilmesindeki dayanak kadınların yan yana gelerek çözüm üretmeye dair olan ihtiyacıdır.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ

Hacettepe Üniversitesi

TACİZ İZLEME KOMİSYONLARI NEDEN KURULDU?

Taciz izleme komisyonları üniversitelerde cinsel tacizi, şiddeti ve hak ihlallerini önlemek, bu suçlara karşı gerekli yaptırımları uygulamak ve üniversitelerde cinsiyet eşitliğini gözeten politikaların yaşama geçirilmesi için çalışmakla görevlidir. Ayrıca “Cinsel Taciz ve Şiddetle Mücadele Ağı” cinsel taciz önleme birimlerinin yanı sıra, üniversiteler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla kuruldu.

PEKİ, NASIL KURULDU?

Türkiye’de “Cinsel Tacize Karşı Önlem ve İlkeler Belgesi” ilk olarak Sabancı Üniversitesinde yayımlandı. 2007 yılında “Cinsel Tacize Karşı Komitenin” kurulmasıyla başlayan süreç, Ankara Üniversitesinde ağustos 2011’de “Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Politika Belgesi ve yönergesinin” kabul edilmesi ve Eylül 2011’de “Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Biriminin” faaliyete başlamasıyla devam etti.

TACİZ İZLEME KOMİSYONLARININ ŞU ANKİ DURUMU NEDİR?

Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla 200’ün üzerinde üniversite bulunuyor fakat üniversitelerde cinsel taciz önleme birimlerinin sayısı yalnızca on altı. Geri kalan üniversitelerin hiçbirinde öğrencilerin taciz veya şiddet durumunda başvurarak destek alabilecekleri mekanizmalar bulunmuyor. Cinsel taciz önleme birimlerinin yanı sıra, üniversiteler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla kurulduğu ifade edilen “Cinsel Taciz ve Şiddetle Mücadele Ağı” ise Kasım ve Mayıs aylarında çalıştaylar gerçekleştiriyor.

PEKİ, NASIL İŞLEMELİDİR?

Üniversite içerisinde, kadın ve toplumsal çalışmaları alanında çalışma yürüten veya alana ilgili birkaç akademisyenin gönüllü çabalarının ötesinde çalışmalar yürütemiyor. Kimi üniversitelerde yönetimin baskıları dolayısıyla, kimisinde akademisyenlerin bu birimlerin işletilmesini “öğrencilere bırakılamayacak kadar önemli” görmesinden kaynaklı, yalnızca akademisyenlerle sınırlı birimler yer alıyor. Oysa birçok üniversitenin kadın çalışmaları /toplumsal cinsiyet çalışmaları toplulukları ve üniversitelerdeki kadın grupları, uzun yıllardır cinsel tacize ve cinsiyet eşitsizliğine karşı üniversitelerinde çalışma yürütürken birçok taciz olayıyla yüz yüze geliyor, bunların çözülmesi için çaba sarf ediyor. Üniversitelerinde doğrudan kendilerinin de muhatabı olduğu sorunları gören öğrencilerin öneri ve talepleri ne yazık ki bu birimlerin işletilmesinde dikkate alınmıyor. Öğrencilerin dâhil edilmediği birimler üniversitenin gerçeklerine epeyce uzak kalırken, o alanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek çalışmalar ortaya koymakta da zorlanıyor. Bu noktada taciz izleme komisyonlarında öğrencilerin söz sahibi olması karşılaşılan şiddet, taciz veya istismara karşı daha hızlı çözüm alınmasında önemli olacaktır.

 

 

BİR BİRLEŞME ZEMİNİ OLARAK KOMİSYONLARI KULLANMAK

Cinsel taciz önleme birimlerinin üniversitelerde yaygınlaşması ve hızla işler hale getirilmesindeki dayanak kadınların yan yana gelerek çözüm üretmeye dair olan ihtiyacıdır. Üniversiteli kadınların şiddete ve cinsel tacize birlikte karşı çıkmaları bugün kadınların da derinden hissetmeye başladığı bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır. Kadın mücadelesi açısından gür bir ses etrafında birleşmiş ve talepleri için ortak mücadele ederken bu sorunların kendisini belirli atıflardan mahrum bırakmadan bir mücadele hattı örmesinin koşulları zorlayıcı olsa da gelişmektedir. Özellikle üniversite bileşeni olarak üniversiteli kadınların bu komisyonların işleticisi olmaları, kadın mücadelesinin de doğal özneleri olmalarından hareketle oldukça önemlidir. Buraları kadınların mücadelelerini belirli bir yönüyle de olsa birleştirici bir zemin haline getirmek, hem üniversite yaşantımızı hem de artık güvenle yürümekten imtina ettiğimiz sokakları yaşanılabilir kılmanın ilk adımı olarak önümüzde durmaktadır.

https://www.evrensel.net/haber/381363/universitelerde-tacize-karsi-mekanizmalar-ve-yokun-tutum-belgesi

ÖNCEKİ HABER

Vakit birliği güçlendirme vakti

SONRAKİ HABER

Adaletin ölçütü: kadınların mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...