01 Aralık 2019 16:29

Gömeç’te 1. Zeytinyağı tadım şenliği

Gömeç Belediyesi tarafından 1. Zeytinyağı Tadım Şenliği düzenlendi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

C. Saffet YILMAZ
Balıkesir

Balıkesir’in Gömeç ilçesinin de içerisinde yer aldığı Kuzey Ege yöresinde zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi sürüyor.

Gömeç’te ilk kez düzenlenen Zeytinyağı Tadım Şenliği kapsamında ''Kaliteli Zeytinyağı ve Zeytin üretimi” konulu panel düzenlendi. Dr. Dişlen Okay Ertem'in sunumu ve Ünlü yemek ve gıda Şefi Şemsa Denizsel’in de katılımı ile Nuri Bozyel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde ağırlıklı olarak, kaliteli bir zeytinyağı üretimde dikkat edilmesi gereken uygulama ve yöntemler dile getirildi.

Gömeç Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Zeytinyağı Tadım Şenliği’ne ilişkin konuştuğumuz Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam, düzenlemiş oldukları bu şenlikle Gömeç ve yakın çevresinde yetiştirilen kaliteli zeytin ve zeytinyağının tanıtımını amaçladıklarına vurgu yaparak, ileriki yıllarda bu etkinliği daha da çeşitlendirerek bir festivale dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi.

"BALI OVADAN, YAĞI DAĞDAN ALACAKSIN"

Şenlik kapsamında konuşan Dr. Dilşen Okay Ertem bir soru üzerine üretilen zeytin ve elde edilen yağın kalitesini belirleyen etmenlerden söz ederek hava kirliliğinin yoğun olduğu sanayi bölgeleri ve karayolları yakınlarında üretilen zeytin ve bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağının düşük kaliteli olacağına vurgu yaptı ve halk arasında “Balı ovadan, yağı dağdan alacaksın” diye bir söylemin yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekti. Zeytinyağı üretiminde taş baskı yöntemini önermeyen Dr.Dilşen, soğuk sıkım olarak tabir edilen yöntemin sadece bir söylemden ibaret olduğunu ve zeytinin fabrikalarda yoğurulma sıcaklığının ortalama 27 C civarında olması gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da kadın işçiler yaşadıkları sorunları birlikte tartıştı

SONRAKİ HABER

Ziraat Odası Genel Başkanı: Üretim desteklenmezse gıda güvenliği kontrole alınamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...