28 Kasım 2019 17:05

Kaz Dağları’nı adım adım kazıyorlar!

Esan Eczacıbaşı şirketi, Kaz Dağı eteklerinde altın madeni kurmak için ağaç kesimine başladı. Fotoğraflar, yaratılan tahribatın boyutunu gözler önüne seriyor.

Fotoğraf: Şahinli köylüleri

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kaz Dağı eteklerinde Esan Eczacıbaşı şirketinin altın madeni de işletmeyi kurmak için çalışmalara başladı. Şirketin ormanlık arazide yaptığı iddia edilen tahribatın görüntüsü Kirazlı Balaban'daki doğa katliamından farklı değil!  

BARAJLARIN ÇOK YAKININDA

Nurol Holdingin yaklaşık 2 yıldır altın işletmeciliği yaptığı Kaz Dağı Şahinli bölgesine komşu yeni bir altın madeni için çalışmalar başladı. Alandan gelen fotoğraflar, Esan Eczacıbaşının altın madeni için kestiği ormanlık arazide yarattığı iddia edilen korkunç tahribatı gözler önüne seriyor.

Kaz Dağı'nın etekleri olarak geçen Lapseki Şahinli bölgesindeki bu iki altın madeni işletmesi de Bayramdere Barajına çok yakın bir konumdalar. İki yıldır altın üretimine devam eden Nurol Holdingin TÜMAD altın madeni, Bayramdere Barajına iki kilometre uzaklıkta bulunuyor. Maden aynı zamanda sulama amaçlı kullanılan Umurbey Barajına ve Lapseki ilçesine de 7 kilometre uzakta bulunuyor. Kirazı ve şeftalisi ile ünlü olan Lapseki yöresinde iki yıldır çalışan altın madenine komşu bir altın madeninin daha üretim için çalışmalarına başlaması köylüleri tedirgin ediyor.

DOĞA HARİKASI LAGÜN'E SİYANÜR TEHDİDİ

Bayramdere Barajı aynı zamanda Lapseki ilçesi, Çardak beldesi ve çevre köylere içme suyu ve tarımsal sulama suyu da sağlıyor. Öte yandan bütün kış flamingoların ve kuğuların yaşam alanı olan Çardak Lagünü de yapılacak madencilik faaliyetleri nedeniyle kirlenme riskiyle karşı karşıya. Lagün, Çanakkale Boğazı'nda ve kuş rotaları üzerinde olması nedeniyle Türkiye'nin önemli sulak alanlarından birisi olarak biliniyor. Bayramdere'nin milyonlarca yılda taşıdığı taş-toprakla denizin içinde oluşmuş bir lagün. Bilim insanları tarafından "Tabiat Parkı" ilan edilmesi önerilen Çardak Lagünü, birkaç kilometre ötede bulunan iki altın madeni nedeniyle siyanür ve ağır metal kirliliği ile karşı karşıya. Çanakkale için bir tabiat parkı, Çardak Kıyı oku ve Lagünü (Çardak Kuş Cenneti) adlı raporda lagünden "bir doğa harikası" olarak bahsediliyor. Halen doğal sit alanı koruma statüsünde bulunan lagünün, bu statü ile sadece yapılaşma tehlikesine karşı koruyabileceği, olumsuz kullanım şekilleri için bir koruma sağlamayacağı belirtilen raporda, "Bu nedenle bu statü lagünün etkin korunmasında yetersiz kalmaktadır. Lagün 'Tabiat Parkı statüsüne alınarak 'Çardak Kuş Cenneti' ilan edilmelidir" deniliyor.

DUMANLIDAĞ BOZ AYININ YAŞAM ALANI

TÜMAD madencilik tarafından işletilen Lapseki Altın madeninin işletme alanını kafes tellerle çevrilmesi bölgedeki yaban hayatı açısından büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından fotokapanla yapılan çekimlerde altın madeninin bulunduğu Şahinli Dumanlıdağ'ın boz ayının yaşam alanı olduğu belgelenmişti. Fotokapanda ayrıca Kaz Dağı'nda karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, yaban kedisi, tavşan, baykuş ve şahin gibi birçok yaban hayvanının yaşadığı görülüyor. Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ramazan Angur, yaptığı açıklamada Lapseki Nusretiye bölgesinde o zamana kadar kaydı bulunmayan boz ayı ve merkez ilçe Kirazlı bölgesinde ise kurt tespit edildiğini dile getirmişti. Adı geçen yerler iki altın madeninin olduğu bölgeler. TÜMAD'ın kafes tellerle çevrelediği alanda bulunan birçok yaban hayvanının kafesin içinde mahsur kaldığı ileri sürülüyor.

ÖNCEKİ HABER

İzlanda Balıkçılık Bakanı’nın istifası isteniyor

SONRAKİ HABER

İBB eğitim yardımları sonuçlarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...