28 Kasım 2019 12:06

İş cinayeti tazminatını ödemeyen patron lüks arabayla geziyor

Zonguldak'ta, eşini kaçak maden ocağındaki göçükte kaybeden Fatma Yaman tazminat davasını kazanmasına rağmen patrondan tahsil edemiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gürkay GÜNDOĞAN

Zonguldak'ta, 21 yıl önce kaçak ocakta yaşanan göçükte hayatını kaybeden eşi Recep Yaman için başlattığı hukuk mücadelesinde 156 bin lira tazminat kazanan 3 çocuk annesi Fatma Yaman (70), aradan geçen 14 yıla rağmen parayı tahsil edemiyor. Yaman, “Tam 21 yıl oldu eşimi kaybedeli. Kaçak ocakta yaşamını yitirdi. Çocuklarımın hakkını arıyorum. Biz davayı kazandık ama iş yeri sahibi tazminatı vermiyor, kendisi lüks araçlarla geziyor” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) emekli olduktan sonra K.D’ye ait kaçak ocakta çalışmaya başlayan Recep Yaman, 1998 yılında meydana gelen göçükte yaşamını yitirdi. Ocak Sahibi K.D. hakkında Zonguldak 2. Asliye Ceza Mahkemesinde ‘Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu bir kişinin ölümüne neden olma’ ve ‘hırsızlık’ suçlarından dava açıldı. 2000 yılında sonuçlanan davada, tutuksuz yargılanan K.D’ye verilen 1 yıl hapis cezası, para cezasına çevrildi.

CEZA DAVASININ ARDINDAN TAZMİNAT DAVASI AÇTILAR

Ceza davasının ardından Recep Yaman’ın eşi Fatma Yaman ve çocukları, ocağın sahibi K.D’ye tazminat davası açtı. Zonguldak 2. İş Mahkemesinde 2003 yılında açılan davada alınan bilirkişi raporunda, ölen Recep Yaman ve Ocak Sahibi K.D’nin yüzde 50’şer kusurlu olduğu bildirildi. 2 yıl süren dava sonunda mahkeme, K.D’nin, ölen Recep Yaman’ın eşi ve çocuklarına tazminat ödemesine karar verildi.

14 YILDIR PARAYI ALAMADI 

Fatma Yaman, kazandığı tazminatı tahsil etmek istedi ancak K.D’nin üzerine kayıtlı tüm mal varlığını oğullarına devrettiğini öğrendi. Aradan geçen sürede yasal faizleriyle birlikte 156 bin lirayı bulan tazminatı tahsil edemeyen Fatma Yaman, eşinin mezarı başında gözyaşı döktü. Eşini kaybettikten sonra 3 çocuğunu zorluklarla yetiştirdiğini anlatan Yaman, 21 yıldır hukuk mücadelesini sürdürdüğünü söyledi. Hakları olan tazminatı almak için yetkililerden yardım beklediklerini ifade eden Fatma Yaman, şunları söyledi: “Tam 21 yıl oldu eşimi kaybedeli. Kaçak ocakta yaşamını yitirdi. 21 yıldan beri ocak sahibi beni peşinde koşturuyor. Mallarını devretmiş. Lüks araçlarla geziyor. Çocuklarımın hakkını arıyorum. Biz davayı kazandık ama tazminatı vermiyor. Çocuklarına, babalarının hakkını vermiyor. Avukatım uğraşıyor ama alamıyoruz. Üzerinde bir şey olmayınca tahsil edemiyorlar. Devlet yetkililerinden destek bekliyorum. Dava sonucunda kazanılan tazminatın tahsili için yardım istiyorum.” (Zonguldak/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Roboski Katliamı’nın 95. ayı: Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmez

SONRAKİ HABER

AKP’nin kurucularından Fatma Bostan Ünsal: AKP’den kopuşlar sürpriz değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...