27 Kasım 2019 11:55

ODTÜ'de "Türkiye’de Emeğin Güncel Sorunları” tartışıldı

ODTÜ’de devam eden 16. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresinde “Türkiye’de Emeğin Güncel Sorunları” başlıklı oturumda Ahmet Selamoğlu’nun moderasyonunda Kuvvet Lordoğlu, Evrensel Yazarı Dr. Murat Özveri, Yrd. Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız ve Denizcan Kutlu sunumlarını gerçekleştirdi.

İlk olarak söz alan Kuvvet Lordoğlu, Türkiye’de çalışma süreleri yoğun olduğunu ama daha az çalışmanın daha az gelir anlamına geldiğini söyledi. Gelirin, bireyin özellikle yaşanabilir ücret düzeyinde olması gerektiğini dile getirdi. 

Kriz dönemlerinde işçi haklarının korunması kapsamında iş hukukuna değinen Gaye Burcu Yıldız, 2017 yılından beri kriz sürecinde 34 bin 804 işçinin, işverenin konkordato ilan etmesi ya da aldığı belgelerle ücretten muaf tutulduğuna kaydetti.

PATRONLAR YAPTIRIMLARI GÖZE ALIYOR

Özveri, müfettiş denetiminin olmadığı işyerlerinde işçilerin çalışmak zorunda olmasının yaptırımların göze alındığını gösterdiğini söyledi. İşten atılma, kıdem tazminatını alamama durumlarında Anayasa’nın dava açma hakkı tanıdığını hatırlatan Özveri, davaların ise ortalama 390 gün sürdüğünü belirtti. Sanayi odası başkanının “ara buluculuk kurumu ile davaları hallettik” sözlerini değerlendiren Özveri, ara buluculuk aracılığıyla işçilerin hakları verilmeden birçok davanın üzerinin kapatıldığını söyledi. İş Kanunu’nun 32. maddesinde yer alan hakların “Tam ödenmesi” ibaresinin ara buluculuk kurumu ile çiğnendiğini dile getiren Özveri, “Ara buluculuk emeğin yağmasını kurumsallaştıran bir mekanizmadır” dedi.

EYLEMSİZLİK VE LOBİCİLİK

Denizcan Kutlu ise Emek Platformunun kuruluşuna dair hazırladığı sunumunda, platformun iktisat politikalarından, içsel dinamiklerinden, işleyişinden söz etti. Bugün sendikal mücadelede bağımsız hareket etmenin giderek zayıfladığını ve eylemsizliğe geçiş ile lobicilik faaliyetinin arttığını dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et