27 Kasım 2019 09:05

Askeri cezaevinde işkence ile ölüm davasında yeniden yargılama kararı

Antep'te 2005 yılında askerliğini yaparken konulduğu disiplin koğuşunda işkence ile öldürülen Murat Polat davasında Anayasa Mahkemesi "yaşam hakkı ihlali" dedi ve yeniden yargılama kararı verdi. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Antep'te 2005 yılında askerliğini yaparken firar eden ve daha sonra hırsızlık yaptığı suçlaması ile konulduğu disiplin koğuşunda işkence ile öldürülen Murat Polat davasında Anayasa Mahkemesi (AYM) "yaşam hakkı ihlali" kararı verdi. 

AYM dosyanın yeniden yargılama yapılması üzerine Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Gazete Duvar'dan Murat İnceoğlu'nun haberine göre Murat Polat, İskenderun’da hırsızlık yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve asker olması nedeniyle merkez komutanlığına teslim edilmişti. Polat, hırsızlık ve firar suçlaması ile Adana’da 6’ncı Kolordu Komutanlığına bağlı askeri cezaevine konulmuştu. Cezaevinde, ‘giyinme odası’ olarak adlandırılan bölümde gardiyanlık yapan askerler tarafından öldüresiye dövülmesinin ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Soruşturma sonucu 1 yarbay ve 29 asker hakkında Murat Polat’ın işkence ile ölümüne neden oldukları ve ayrıca 6 askere daha işkence yaptıkları iddiası ile dava açıldı.

DAVA 9 YIL SÜRDÜ, ADALET GELMEDİ

Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava yedi yılın ardından sonuçlandı. Savcı, asker Hüseyin Güldaşı’nın ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis, 12 sanığın işkenceden 28 yıla kadar hapis ve Yarbay M.S. ile birlikte diğer sanıkların da beraatini istedi. Mahkemede Murat Polat’ı komutanlarının emriyle dövdüğünü söyleyen Gardiyan Er Hüseyin Güldaşı’nın cezası 25 yıla indirildi. 6 askere işkence yaptıkları iddia edilen Güldaşı ve diğer sanıklar Ramazan Güvercin, Erol Kaya, Mevlüt Koçyiğit, Ağit Demir, Ali Uslu, Mehmet İşlet, Bahattin Yıldız, Emir Sapmaz, Erkan Göçer, Yakup Vasatoğlu, Ümit Kesin ve Ferhat Erdem’in suçu "basit yaralama" olarak kabul edildi. Bu 13 sanık da 500’er lira adli para cezasına çarptırılıp, cezaları hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına çevrildi. İddianameyi hazırlayan cumhuriyet savcısının müebbet hapis cezası istediği Yarbay M.S. ile 4 astsubayın da aralarında bulunduğu 16 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti. Dava sırasında ölen Nihat Ercan’ın davası ise düşmüştü.

Dava Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin kararı onaması ile birlikte 9 yıl 7 ay sonra sonuçlanmış oldu.

AYM: YAŞAM HAKKI İHLALİ VE İŞKENCE YASAĞININ İHLALİ İÇ İÇE GEÇMİŞ

Yargıtay kararının ardından aile emir verenlerin yargılanmadığı, etkin bir soruşturma yürütülmediği ve sorumluların ceza almadığı ve oğulları Murat Polat’ın yaşam hakkının ihlal edildiği iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, “Tamamen devletin koruması altında iken makul bir açıklaması yapılamayan, korkutma ve sindirme amacıyla yapıldığı değerlendirilen oldukça yoğun bir fiziksel şiddete maruz kalmış ve bunun sonucunda yaşamını yitirmiştir. Yine yukarıda belirtildiği üzere olay hakkında etkili ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmemiştir. Somut olayın koşulları dikkate alındığında yaşam hakkının ihlal edildiği iddiası ile işkence yasağının ihlal edildiği iddiasının iç içe geçtiği anlaşılmıştır” denildi.

Kararda, Askeri Ceza İnfaz Kurumu yetkililerinin gardiyanları koruma gayreti ile hareket ettiğine dikkat çekildi.

YENİDEN YARGILAMA VE TAZMİNAT KARARI

AYM Polat ailesinin başvurusu üzerine ele aldığı dosyada kararın yeniden yargılama yapılmak üzere Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne karar verdi. Kararda ayrıca aileye 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saray için gece gündüz çalıştırıldılar: 3 yılda tamamlanacak halıyı 9 ayda dokuduk

SONRAKİ HABER

Hrant Dink davası|"Samast’ın Türk bayraklı fotoğrafının çekilmesini amirler istedi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...