25 Kasım 2019 11:33

Milletvekillerine sağlık hizmeti kıyağı: Anne babalarına da biz bakacağız

AKP, vekillerin anne babalarının sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmasını istedi. EYT’liler: Sigorta ödediğimiz halde, hastaneye gittiğimizde işsizsek ‘77 TL ödemeden bakmam’ diyen bir sistem var

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP, eski ve yeni tüm milletvekillerinin bakmakla yükümlü olmadığı anne babalarına, 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmasını istedi. Torba yasanın arasına sıkıştırılan teklife tepki gösteren EYT’liler, “Biz 30 sene prim ödemişiz. Hastalık sigortası ödediğimiz halde, hastaneye gittiğimizde işsizsek ‘77 TL ödemeden bakmam’ diyen bir sistemle baş başa bırakılıyoruz. Biz yıllarca ödediğimiz primlerle milletvekillerinin ailelerine bakmak zorunda mıyız?​” diye soruyor.

AKP’nin teklifiyle milletvekillerinin bakmakla yükümlü olmadıkları anne babaları ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları da sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşacak. Düzenlemenin kabul edilmesi halinde eski milletvekilleri ve yüksek yargı mensuplarıyla birlikte yaklaşık 3 bin 500 kişi bundan yararlanacak. Milletvekillerinin ailelerine kıyak niteliğindeki düzenleme, Meclis İçişleri Komisyonundan geçerek Genel Kurul gündemine gelen jandarma, sahil güvenlik ve göçmenlerle ilgili kanun teklifinin arasında eklendi. Aslında milletvekillerinin ailelerinin tüm tedavi masrafları Meclis tarafından karşılanıyordu. Fakat anne, baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları için ‘Muhtaç olma şartı’ aranıyor. Düzenlemede muhtaç olma şartının da kaldırılması isteniyor.

“30 SENE PRİM ÖDEDİK AMA FAYDALANAMIYORUZ”

24 bin lira maaş alan milletvekillerinin bakmakla yükümlü olmadıkları anne ve babalarına yönelik ücretsiz sağlık hizmeti teklifi, iktidarın mali yük olarak gördüğü EYT’lileri akıllara getirdi. 40-50 yaş arasındaki iş bulamayan ama yasaya takıldıkları için emekli edilmeyen birçok emekçi sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanamıyor. Evrensel’e konuşan EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, ülkeyi yönetenlerin talepleri hakkında “Erken emekli olmak istiyorlar”, “mali yük” diye olumsuz bir algı yaratılmak istendiğini söyledi. “Bu torba yasaya giren düzenleme nedeniyle hakkımızı helal etmiyoruz” diyen Özüpak, şöyle devam etti: “Biz EYT’liler 30 sene prim ödemişiz. Hastalık sigortası ödediğimiz halde, hastaneye gittiğimizde işsizsek ‘77 TL ödemeden bakmam’ diyen bir sistemle baş başa bırakılıyoruz. Biz yıllarca ödediğimiz primlerle milletvekillerinin ailelerine bakmak zorunda mıyız?​” dedi.

İş aradıklarında yaşlısın denilerek işe alınmadıklarını, emekli olmak istediklerinde daha erken denildiğini belirten Özüpak, “Bu nedenle birçoğumuz ödediğimiz primlerden faydalanamıyoruz. Gençler de eğer işsizse hastaneye gittiğinde para ödemek zorunda kalıyor. Artık halk düşünülsün. Açım diyen insana derdin nedir diye sorulsun. EYT’lilerin yaşadığı büyük bir hukuksuzluk, elinden alınan hakları, ekonomik sorunların getirdiği psikolojik sorunları var. Fakat torba yasalarda sürekli kendi yararlarına kanunlar çıkarılıyorlar” dedi.

TTB: HERKES KAMU SAĞLIK KURUMLARINA ÜCRETSİZ GİTMELİ

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ise 14 milyona yakın sosyal güvenceden yoksun, sağlık hakkını kullanamayan yurttaşın olduğu bir ortamda bunun ayrımcılık olduğunu vurguladı. TTB olarak kamu sağlık kurumlarındaki hizmetlerin herkese ücretsiz olmasını istediklerini belirten Yılmaz, “Bakan ve milletvekillerinin yakınlarına yönelik bu teklif, küçük bir grup adına kullanılması demektir. Ayrıca bu grubun özel sağlık kurumlarından da yararlandırılması demek. Milletvekilleri ve yakınlarının özel sağlık kurumlarını kullandıklarını göz önünde bulundurursak, bu düzenleme aynı zamanda özel hastane gruplarına yeni bir bütçe açmak demektir. Oysa emekçiler milyonlarca lira katkı payı ödüyorlar” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Eşitsizlik insanların genlerine kadar işliyor

SONRAKİ HABER

Kilis'te Suriyeli tarım işçilerinin kaldığı barakada yangın çıktı, 13 çocuk yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa