21 Kasım 2019 11:37

Hasankeyf’te 518 kişi evsiz kaldı

Baraj suları altında bırakılacak tarihi Hasankeyf’te yıkım sürerken, 518 kişiye yeni yerleşkede konut verilmedi. Evsiz kalan bu yurttaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’te devam eden yıkım çalışmaları ile eşgüdümlü olarak ilçe sakinleri zorunlu göçe tabi tutulmuş durumda. Tarihi kente 3 kilometre uzaklıktaki Raman Dağı eteklerinde inşa edilen yeni yerleşkede su, elektrik şebekeleri ile alt ve üst yapı sorunları henüz tamamlanmamasına rağmen yurttaşlar buraya yerleşmek zorunda bırakıldı. Dayatılan bu zorunlu göçle birlikte ilçede sadece evsiz olanlar kaldı. 

MA’dan Metin Yoksu’nun haberine göre; Yeni yerleşkede inşa edilen 698 evin kura çekimi 2 Nisan’da gerçekleştirilerek sahiplerine teslim edildi. Ancak 35 yaş üstü olup tek başına yaşayan 92 kişi, 79’u iskan ilanından (27.07.2016) önce, 101’i de sonrasında olmak üzere 180 aile, ilçe merkezinde konutu olmasına rağmen gerekli ikamet şartlarını tamamlamayan 236 kişi ile sağlık sorunları nedeniyle ikametleri farklı yerlerde bulunan 10 kişi olmak üzere toplam 518 kişiye konut verilmedi. Yeni yerleşkede bu gerekçelerle ev verilmeyenlerin yanı sıra yine işyeri verilmeyen esnaflar da var. 

“GİDECEK YERİM YOK”

Kalle Mahalllesi’nde ikatmet eden ve mağdur edildiğini söyleyenlerden Yaşar İdil (25), “Ev verilmez ise gidecek bir yerim yok” diyerek, kendisi gibi birçok kişinin mağdur olduğunu ifade etti. Belediye başkanından Kaymakamlığa kadar mağduriyetlerini birçok yetkiliye ilettiklerini dile getiren İdil, yetkililerin sorunu üstelenmediğini ifade etti. 

“HAKKIM OLANI İSTİYORUM”

Hasankeyf Çarşısı’nda yaklaşık 10 yıldır esnaflık yapan Mehmet Ali Kılıçaslan da, kendisine işyeri verilmediği için çarşının yıkılışı sırasında protesto amacıyla eşyalarını yakması ile gündeme gelen bir isim. Yeni yerleşimde kendisi gibi birçok kişinin mağdur edildiğini söyleyen Kılıçaslan, “Ben bedava bir şey istemiyorum. Herkes gibi hakkım olanı talep ediyorum” dedi. 

Yine yeni yerleşkede hak sahipliği başvurularının yapıldığı tarihte bekar olan, ancak daha sonra evlendiği için konut verilmeyenlerden biri de Salih Ağalday (30). Ağalbay, “Kamulaştırma yapıldığı dönemde evli olmadığım için benim gibi birçok insana ev verilmedi” dedi. 

NE İŞ YERİ NE DE KONUT VERİLDİ

Hasankeyf’in tek kadın esnafı olan Nurten Kandemir’e de ne konut ne de işyeri verildi. 13 yıldır burada esnaflık yaptığını anlatan Kandemir, “Birçok esnaftan da daha fazla zamandır burada çalışıyorum. Bana ne ev verildi ne de dükkan. Bütün arkadaşlarım kendi dükkanlarına geçerken, ben kiracı oldum. Ben de onlar gibi kendi dükkanıma geçebilirdim. Ama bekar olduğum için biz yok sayıldık. Bekar olmak suç mu diye sormak istiyorum. Kendi hakkımızı talep ediyoruz. Kimseden ücretsiz bir şey de talep etmiyoruz” diye konuştu. (BATMAN)

 {{391175}}

ÖNCEKİ HABER

Güçbirliği Tekstil işçileri: Kıdem tazminatı hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

SES Şişli Şubesi: Çocuklara yapılan kötü muamele hakkında yasal işlem başlatılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa