21 Kasım 2019 04:30

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt hayatını kaybetti

Bir süredir tedavi gören Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Rahatsızlığından dolayı bir süredir tedavi gören Türk Silahlı Kuvvetlerinin 25. Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 06.05'te hayatını kaybetti. 

79 yaşında vefat eden Büyükanıt'ın eşi Filiz Büyükanıt da 4 gün önce yaşamını yitirmişti. Yaşar Büyükanıt, rahatsızlığından dolayı eşinin cenaze törenine katılamamıştı. 

Büyükanıt'ın cenaze programı da belli oldu. Yaşar Büyükanıt için cumartesi günü Selimiye Camii'nde öğle vakti cenaze töreni düzenleneceği öğrenildi. Büyükanıt, askeri törenden sonra Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

BÜYÜKANIT, ŞEMDİNLİ SANIKLARI İÇİN “TANIRIM İYİ ÇOCUKLAR “ DEMİŞTİ

9 Kasım 2005’te Şemdinli’deki Umut Kitapevi’ne yönelik Astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile itirafçı JİTEM elamanı Veysel Ateş’in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda, kitapevinde bulunan Mehmet Zahit Korkmaz yaşamını yitirmiş, 6 kişi de yaralanmıştı.

Saldırı anında kitapevinin bulunduğu pasajın önünde bekleyen 30 AK 933 plakalı otomobil ile kaçmaya çalışan JİTEM mensupları, halk tarafından suçüstü yakalandı. Arabada 3 kalaşnikof, bir çelik yelek, Şemdinli haritası, infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ile telefon numaralarının bulunduğu ajanda, krokiler, birçok belge ve harita üzerinde bombalanacak iş yerlerinin yer aldığı krokiler bulunmuştu.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın olayın failleri hakkında failleri hakkında “Tanırım iyi çocuklardır” sözlerini sarfetmişti.  

YAŞAR BÜYÜKANIT KİMDİR?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 25'inci Genelkurmay Başkanı olan, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 1940 yılında İstanbul'da doğdu, 1961 yılında Kara Harp Okulundan, 1963 yılında Piyade Okulundan mezun oldu.

1970 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yapan Büyükanıt, 1972 yılında Kara Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; 6'ncı Piyade Tümeninde Harekât Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisinde Öğretim Üyeliği, Belçika/Mons'ta Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargâhında (SHAPE) İstihbarat Daire Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Genelkurmay Personel Daire General-Amiral Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1988 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya/Napoli'de NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığında (AFSOUTH) İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış, 1992 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 1996 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2000 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesi ile Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 1'inci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 28 Ağustos 2006 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 30 Ağustos 2008 tarihinde emekliye ayrılmıştır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen İstanbul ve Samsun'da 23 Kasım Ankara mitingine çağrı yaptı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Erken seçim talebi gelirse, 'Hay hay' deriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...