19 Kasım 2019 04:34
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2019 18:31

İran’da internet yasağına rağmen protestolar devam ediyor

İran’da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan eylemlerde Devrim Muhafızları Ordusu ve milis güçlere bağlı 3 kişi öldü. Ülkede eylemleri engellemek için internet yasağı da sürüyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İran’ın başkenti Tahran’da benzin zammına tepki için dün gece yapılan eylemlerde Devrim Muhafızları Ordusu ve milis güçlere (Besiç) mensup 3 kişi öldü.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansındaki habere göre, dün gece Tahran’ın batısındaki Melerd ilçesinde göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 3 Devrim Muhafızları Ordusu ve Besiç mensubu hayatını kaybetti.

Benzine yapılan zam nedeniyle başta Tahran olmak üzere Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Şiraz, Yezd, Kirman ve Kereç gibi kentlerde cuma gününden bu yana gösteriler düzenleniyor. Polislerin gerçek mermilerle halka saldırdığı eylemlerde yer yer çatışmalar da yaşanıyor.

Muhalif kanallar ve sosyal medyada ölü ve yaralı sayısına ilişkin çeşitli bilgiler dolaşırken; resmi makamlar henüz bununla ilgili açıklama yapmadı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: 106 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran genelinde süren protestolar sırasında en az 106 kişinin hayatını kaybettiği ancak ölü sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği belirtildi.

AA'da yer alan habere göre, İran'daki kısıtlı medya ve internet yasağına dikkat çekilen açıklamada, teyit edilen video görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve ülke dışındaki aktivistler tarafından verilen bilgilerin, göstericilerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü gösterdiği kaydedildi.

Eylemcilerin bazı noktalarda çatılardan, bir kez de helikopterden keskin nişancılar tarafından hedef alındığı aktarıldı.

Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther'in de "Yetkililer bu acımasız ve ölümcül baskıları derhal sona erdirmeli ve insan hayatına saygı göstermelidir." şeklindeki ifadelerine yer verildi.

İNTERNET YASAĞI SÜRÜYOR

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, “eyaletlerde güvenlik sağlanana kadar” internet yasağının devam edeceğini açıkladı. İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, başkent Tahran’da basına açıklama yapan Rebii, İnternet erişiminin, benzin zammından sonra patlak veren şiddet içerikli “gösterileri kötüye kullanmak için” kullanıldığını savunan Rebii, “Eyaletlerde güvenliğin sağlandığından ve (internetin) kötüye kullanılmadığından emin olunması halinde internet erişimi tedricen sağlanacaktır.” dedi.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA

İran’da 4 gündür devam eden internete erişim engeline dikkati çekmek için sosyal medyada kampanya başlatıldı.Sosyal medya kullanıcıları, internet yasağını dünya kamuoyuna duyurmak için Twitter’da #internet4iran ve #Iranproteste etiketleri açtı.

Sosyal medya kullanıcıları, açılan etiketlerle dünyanın dikkatini internet yasağına çekmeye ve İran yönetiminin kesintiye son vermesini sağlamaya çalışıyor. İnterneti olan İranlı kullanıcılar ise erişim engeli kararının birçok aksamaya ve vatandaşların mağduriyetine yol açtığını ifade ediyor.

ABD VE AB’YE TEPKİ

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, AB ve ABD’deneylemlere destek amacıyla yapılan açıklamalara tepki gösterdi:

“Yasalar çerçevesinde yapılan itirazlar İran Anayasasının halka resmi olarak tanıdığı bir haktır. Bunun için İran'ı gayrimeşru ve yasa dışı isteklerine mecbur bırakmayı hedefleyen rejimlerin hatırlatmasına ve iki yüzlü desteğine gerek yoktur.” (AA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını uyardı: VPN ağları denetleniyor

SONRAKİ HABER

Usta Tiyatrocu Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...