18 Kasım 2019 18:09

Yurtlara giden ıssız yollar başka geleceğe yürüdüğümüz yollar bambaşka 

Geç saatlerde bir yerden dönerken dönüş saatini hesaplamaya başladılar. Fakat bu hesabın yapılmasının nedeni ulaşım imkânlarının saatlerine yetişememe korkusu değildi; az önce saydığımız artan suçlara

Paylaş

Emine GÖKSEL 

Gedik Üniversitesi 

Bu ülkede, üniversite öğrenciliğinin zor şartlar altında olmasının yanında kadın olmak da size bir şeyleri yoluna koyma isteğinin oluşmasında etkili noktalardan biri. İstanbul Gedik Üniversitesi'nde okuyan Damla, üniversiteye ilk başladığı zaman, farklı şehirden geldiği için ilk yıl okul yurdunda kaldığını fakat yurdun konum olarak çok kötü bir yerde olduğunu belirtiyor. Bu nedenle yurt saatlerinin izin verdiği ölçülerde dahi dışarı çıkmanın onu rahatsız ettiğini, yurda giden otobüslerin saatlerin çok sık olmadığı, bu nedenle belli bir yerden sonra yürümek zorunda kaldığını, bu durumunda onu tedirgin ettiğini belirtti. Şu an evde kaldığını ama sorunların aslında yurtta kalma ile sınırlı kalmadığını söyledi. Evde kaldığı zamanlarda ise ev sahiplerinin öğrenciye olan tutumu, apartmanda yaşayan insanların kendi evlerine gelen arkadaşlarına kadar karışma haklarına sahip olduklarını düşünmesi gibi durumlar karşılarına çıkmaya başladı.  

Bunun yanında artan kadına şiddetler, tecavüzler ve kadın cinayetleri de korkularının artmasına yol açtı. Geç saatlerde bir yerden dönerken dönüş saatini hesaplamaya başladılar. Fakat bu hesabın yapılmasının nedeni ulaşım imkânlarının saatlerine yetişememe korkusu değildi; az önce saydığımız artan suçlara olan korkularıydı.  

Kadın olmanın bir sorumluluğu olmamalı bu ülkede. Belki o zaman yaşadığımız sıkıntıların üzerinden bu ağır yük kalkar ve rahat bir nefes alabiliriz. Belki o zaman, evimize giderken takip edildiğimizde, bir kafede oturduğumuzda  eteğimiz kısa kaldı diye çeşitli yakıştırmalarla dışlandığımız bir ülkede yaşama zorunluluğumuz olmayacaktı. İstanbul Gedik Üniversitesi'nden Ayşe yaşanan bu problemlerin çözümü için bilinçlendirilmesi gereken bir toplumda yaşadığımızı, bununla ilgili geleceğin anne babalarına eğitimin verilebilmesi ve ona göre insan yetiştirilmesi gerektiğini savundu. Kadınlar olarak bu haklı mücadelede birleşmenin gerekli olduğunu belirtti. Gücümüz yettiği kadar biz de bu mücadeleye destek vereceğiz. Ve biz kadınların gücü her şeye yeter! 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Tüm baskılara rağmen kadınlar var

SONRAKİ HABER

Dersim'de yer altı çarşısı esnafı: İş olmadığı için oyun oynuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...