18 Kasım 2019 14:35

Avukatın etek boyunu ölçen hakim beş ay sonra göreve iade edilmiş

İstanbul'da bir avukatın etek boyuna karıştığı için görevden uzaklaştırılan Hakim Mehmet Yoylu'nun, HSK kararıyla 5 ay sonra göreve döndüğü ortaya çıktı. Avukatlar duruma tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesinde gerçekleşen bir davada, avukatın etek boyuna karıştığı için görevden uzaklaştırılan Hakim Mehmet Yoylu'nun, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla 5 ay sonra göreve döndüğü öğrenildi.

Hürriyet’in haberine göre, açığa alınan Hakim Yoylu, HSK kararıyla 24 Ekim’de görevine iade edilmiş. HSK kararında, "Soruşturmaya konu eylemlerin göreve devama engel teşkil etmediği anlaşıldığından tedbiren görevden uzaklaştırma kararının kaldırılmasına" denilerek, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından Yoylu, Gebze hakimi olarak görevlendirilmiş.

"ÖDÜLLENDİRİLMİŞ GİBİ"

BirGün'den Dilan Esen'e konuşan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, hakimin ihraç edilmesi gerektiğini söyledi.

Hakimin sanki ödüllendirilmiş gibi başka bir mahkemeye alınmasının yanlış olduğunu ifade eden Eroğlu, "Soruşturma bittikten sonra belki ceza alacak. HSK’nin daha önceki sicilini de görmesi gerekirdi. Bu kararıyla bunu görmediğini anlıyoruz. Bu kişinin açığa alınması ve bir an önce de ihraç edilmesi gerekirdi. Hâkimin, etek boyuna karışma gibi hakkı yok” dedi.

Eroğlu, şunları söyledi:

"Son değişikliklerle türbanlı da mahkemeye çıkabiliyorlar. Hâkimin etek boyutuna müdahale etmesi tamamen cinsiyetçi bir yaklaşım. Bu hâkimin açığa alınıp ihraç edilmesi lazım"

"HSK, HAKİMİN BAŞKA NE YAPMASINI BEKLİYOR?"

Avukat Selin Nakipoğlu, "Bu olayda da olduğu gibi yine ve yeniden toplumda yükselen tepkiyi sönümlediler, aynen kaldıkları yerden devam ediyorlar. HSK, hâkimin başka ne yapmasını bekliyor? Etek boyunu ‘etik bulmadığı’ kadın avukatlara saldırmasını mı? Zaten Balıkesir’de bir avukata saldırmışlığı da var" dedi. Nakipoğlu, şunları söyledi:

"Beş ay açıkta kalınca yaptığı cinsiyetçiliğin, sözel şiddet de içeren ayrımcılığın, özel hayata müdahalenin farkında olacak ne yapmış? HSK ‘soruşturmanın selameti’ için Yoylu’yu eski görev yerine değil, Gebze’ye gönderdiğini açıklamıştı. Ya Gebze’deki kadın avukatların selameti? Adalet Bakanlığı ve HSK farkında mısınız? Böyle -mış gibi yapmakla kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele edemezsiniz" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bolivyalı Komünist Simon Arancibia: Yaşananlar CIA ders kitabından çıkma

SONRAKİ HABER

Nereden nereye, nasıl? 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...