İran’da benzin zammına karşı gösteriler sürerken hükümet "yardım" vadetti

İran’da halkın benzin zammını protestosu sürerken hükümet de zamdan elde edilecek gelirin bir kısmının dar gelirli kişilere dağıtılacağını açıklayarak tansiyonu düşürmeye çalışıyor.

18 Kasım 2019 12:11
Son Güncellenme Tarihi: 18 Kasım 2019 14:30
Paylaş

İran’da benzine yapılan yüzde 300 zamma yönelik protestolar sürerken hükümet, zamdan elde edilecek gelirin bir kısmının dar gelirli kişilere dağıtılacağını açıkladı.

Ülkede uzun süredir tartışılan ancak sürekli ertelenen benzindeki yüksek artış, ABD yaptırımlarının ardından ekonomik krizle boğuşan halkın tepkisine yol açmıştı. Zamların açıklandığı cuma gününden bu yana başkent Tahran başta olmak üzere Şiraz, İsfahan, Meşhed, Kerec, Tebriz ve Urumiye gibi büyük şehirlerde göstericilerle güvenlik güçleri karşı karşıya geldi.

Şimdiye kadar yaklaşık 100 banka şubesi, onlarca hükümet binası ve iş yerinin yakıldığı ve binden fazla göstericinin gözaltına alındığı protesto eylemlerinin ardından hükümet zamdan kazanılan paranın vatandaşlara yardım olarak dağıtılacağını ileri sürdü.

BAKANLAR KURULU SONRASI AÇIKLAMA

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, en alt gelir grubundan başlayarak yaklaşık 60 milyon kişiye ödenmesi planlanan sübvanselerin tamamının hafta sonuna kadar hesaplara yatırılacağını belirtti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 60 milyon kişiden yaklaşık 23 milyonunun daha fazla ihtiyaç sahibi olduğunu aktardı. 

Ruhani, cuma günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada da 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını ileri sürmüştü. 

Öte yandan Ruhani, “Petrol satışımız kısıtlamalarla karşı karşıya, bu sorunlar olmasa da petrol parası ihtiyacı karşılamıyor. 2011 yılında 110 milyar dolar petrol gelirimiz vardı fakat şartlar bugün farklı. Benzinin ucuz olmasından asıl kazançlı çıkanlar kaçakçılar oluyor. Benzinin gerçek fiyatı 6 bin tümendir fakat biz 1500 tümene satıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTEDE GÖSTERİLER

Öte yandan İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Tebriz Üniversitesi kampüsünde toplanan yüzlerce öğrenci gösteri düzenleyerek benzin zammını protesto etti. Öğrenciler, sloganlarla ülkedeki ekonomik sorunlar ve yolsuzlukları eleştirirken “Zamma hayır” pankartları taşıdı.

Ayrıca başkent Tahran’ın önde gelen ticaret merkezlerinden Tahran Büyük Çarşısı’nda bazı esnaf bugün de kepenklerini açmadı. İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) konuşan Tahran Çarşısı Esnaf Birliği Başkanı Ahmed Kerimi İsfahani, piyasanın güvenlik ve istikrarı sağlanmadan kepenklerini açmayacaklarını söyledi.

1080 NOKTADA EYLEM YAPILDI

İran’da benzin zammını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde yaklaşık 1000 kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor. Fars Haber Ajansına göre Tahran, Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Yezd, Kirman ve Kereç başta olmak üzere ülke genelinde 1080 noktada gösteri düzenlendi.

Gösteriler kapsamında 100’den fazla banka ve 50’den fazla dükkanın ateşe verildiği öne sürülen olaylarda, yaklaşık 1000 eylemci emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.

Birçok kentte meydana gelen olaylarda göstericiler ve emniyet görevlilerinden ölü ve yaralılar bulunuyor. Resmi rakam verilmese de bazı muhalif yayın organları bu sayının 50’nin üzerinde olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ermenistan'dan Erdoğan'a tepki: Tarihi vatanlarından bile mahrum ediyor

SONRAKİ HABER

İnşaatta iş cinayetinde firma sahiplerine hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa