17 Kasım 2019 11:58

Sinop Nükleer Karşıtı Platform: Türkiye’nin nükleer santrale ihtiyacı yok

Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Zeki Karataş: Nükleer santrallerin Türkiye’ye bir faydası yok.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Yapımı süren nükleer santraller ile Türkiye’nin nükleer çöplüğe çevrilmek istendiğini belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Zeki Karataş, topyekun bir mücadeleyle ancak bu santrallerin engellenebileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) 1957 yılında üye olan Türkiye, bu üyelikle birlikte Mersin Akkuyu, Kırklareli İğneada ve Sinop İnceburun nükleer santral projelerini hazırladı. Uzmanların uyarılarına ve yaşam savunucularının itirazlarına rağmen Akkuyu’daki santral yapımı devam ederken, diğer iki santral ise proje aşamasında. Nükleer santrallerin Türkiye’ye bir faydasının olmadığını söyleyen Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Zeki Karataş, nükleer santral meselesinin küresel bir sorun olduğunu kaydetti.

NÜKLEER FELAKETLER DÜN GİBİ AKLIMIZDA

Geçmişte yaşanan nükleer felaketleri hatırlatan Karataş, “Dünyada yaklaşık 6 bin nükleer felaket yaşandı. Bunlardan en belirgini 1979 yılında ABD, 1986 yılında Çernobil felaketi ve 2011 yılında ise Fukuşima’da yaşandı. Bu bölgelerde yaşanan nükleer kazalar gösterdi ki teknik olarak oradaki yaşamı koruma şansı pek fazla yok” ifadelerini kullandı. Çernobil’deki nükleer patlamasından Türkiye’nin de olumsuz etkilendiğini hatırlatan Karataş, “Çernobil ile Türkiye arasındaki mesafe bin 600 kilometre. Bu bizi bu kadar etkilediyse Türkiye içinde yapılacak tek bir nükleer santral bütün bir ülkeyi olumsuz etkileyecektir” diye uyardı. Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacının olmadığını vurgulayan Karataş, şunları ekledi: “89 bin megawatt (mw) kurulu güce sahip olan bir enerji arzı var. Ama talep şu ana kadar hiçbir şekilde 42 bin mw’nin üzerine çıkmadı. Dolayısıyla Türkiye’nin ürettiği enerji miktarı Türkiye’nin ihtiyacı olan enerji miktarının en az iki katı kadar. 2030 yılına kadar da henüz Türkiye’nin böyle bir enerji ihtiyacı söz konusu olmadığını enerji planlayıcıları söylüyor.”

"ÜLKE NÜKLEER ÇÖPLÜĞE ÇEVRİLMEK İSTENİYOR"

Buna rağmen iktidarların yabancı sermayeyi daha fazla zengin etmek ve ülkenin tam bir nükleer atık alanı yapmak istediğini söyleyen Karataş, “Bu 50 yıldır Türkiye’deki hükümetlerin vazgeçmediği sevdası halindedir. Bu anlayış Türkiye’ye bir şey kazandırmaz” dedi. Karataş, son olarak böylesi projelerin hayata geçmemesi için topyekûn bir mücadelenin örgütlenmesi ihtiyacına dikkat çekerek, herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Aykut Erdoğdu: Sosyal yardımlar AKP’ye oy getirmek için kullanıldı

SONRAKİ HABER

3 bin lira maaş alan 600’ünü vergiye ödüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...