16 Kasım 2019 12:44

Veli Ağbaba: Erdoğan'ın emekliler ile ilgili söyledikleri hayal ürününden ibaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Emekli maaşlarını insanca yaşayacak seviyeye çıkardık" sözlerinin gerçekle ilgisi bulunmadığını belirtti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Emeklilik maaşlarını insani hayat sürebilecek seviyeye çıkardık" sözlerinin gerçeklik ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını kaydetti.

Ağbaba, Erdoğan'ın sözlerinin ne bilimsel ne de ülkenin resmi verilerinde bir karşılığı olmadığını belirterek "Bu durumu en başta yoksulluk ve açlıkla boğuşan emeklilerimiz bilmektedir" dedi.

Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürülebilecek seviyeye çıkardık. Hiçbir emekli maaşının bin liranın altında kalmamasını sağladık" sözlerine karşılık "Peki, gerçekler ne gösteriyor, bir de ona bakalım" dedi ve şu verileri paylaştı:

Türkiye'de

  • 847.643 kişinin emekli aylığı 1000 TL veya altında
  • 248.126 emeklinin aylığı 1000 TL ile 1100 TL arasında
  • 220.250 emeklinin aylığı 1100 TL ile 1200 TL arasında
  • 6.850.523 emekli de 2000 TL’nin altında aylık almaktadır ve açlık sınırı altında yaşamaya çalışmaktadır.

"EMEKLİLERİN YÜZDE 90'I AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA"

Ağbaba, açlık sınırının asgari ücretin çokça üstüne çıktığını ve 13 milyon emeklinin neredeyse yüzde 90’ının açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığını belirtti.

Ağbaba, sonrasında şu ifadeleri kullandı:

Şimdi Cumhurbaşkanına sormamız gerekir; hangi emekli vatandaşımız insani düzeyde yaşamını sürdürmektedir? Çizilen bu pembe tablonun gerçeklikle hiçbir alakası yoktur.

Ayrıca uluslararası araştırmalara göre Türkiye, 37 ülkeyi kapsayan ‘en iyi emeklilik' araştırmasında en kötü notu alan 3'üncü ülke oldu. Türkiye, aldığı notla sadece Arjantin ve Tayland'ın üstünde yer alabildi.

Bunun yanı sıra hükümet ve Cumhurbaşkanı, emeklilikte yaşa takılan binlerce yurttaşın çözüm talebini ısrarla reddederken ve emekli aylıklarını açlık sınırının da altında belirlerken emeklilik çağında çalışmak zorunda kalan işçiler, hemen her gün iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.

"EMEKLİLERİN KOŞULLARI ONLARI GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA İTİYOR"

Emeklilerimiz, yoksulluk ve yasal düzenlemelerle emeklilik hakkının fiilen ortadan kaldırılması sonucu güvencesiz çalışma koşullarına itilmiş ve güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağı haline gelmiştir. Geçtiğimiz yıldan bugüne emeklilik çağında olup çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı en az 230’dur.

Sonuç olarak AKP iktidarları döneminde emeklilerimiz en yoğun hak ihlallerine maruz kalmış, açlığa ve sefalete itilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının emeklilerimiz açısından kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dijital şiddet de kadını vuruyor

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi | Fransa'da sosyal güvencesizlik yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...