15 Kasım 2019 10:49

Büro Emekçileri Sendikası bütçede ek zam istedi

Büro Emekçileri Sendikası üyeleri, Ankara'da yaptıkları açıklamayla bütçeden ek zam verilmesi ve düşük gelirlilerden alınan verginin yüzde 10'a sabitlenmesi talebini yineledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası, kamu emekçilerinin kayıplarının karşılanması için bütçeden ek zam verilmesi, açlık yoksulluk sınırı arasındaki ücretlerden alınan verginin %10'da sabitlenmesini istedi. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, kendilerine gerçek değil öngörülen enflasyon üzerinden zam verilmesine tepki göstererek “Şayet enflasyon hükümetin beklediği gibi %12 olarak öngörülüyorsa neden devlet alacaklarına %22,58 zam yapılıyor?​” diye sordu.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ek zam talebiyle eylem yaptı. Ankara Ulus Meydanı'nda yapılan eyleme KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik de katıldı. Burada açıklama yapan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, “Gittikçe ağırlaşan yaşam koşulları üstümüze karabasan gibi çöktü. Art arda gelen zamlar, adını ilk defa duyduğumuz vergiler, kış koşulları, enflasyon karşısında gün geçtikçe eriyen maaşlarımız bizleri çok da iyi günlerin beklemediğini göstermektedir” dedi.

"BİRİNCİ VERGİ DİLİMİ YÜZDE 10'A İNSİN"

İktidarın hazırladığı vergi kanununda, ağır vergiler altında ezilen emekçileri gözeten herhangi bir düzenleme bulunmadığını belirten Akpınar, hâlâ sermayeyi koruyan düzenlemeleri hayata geçirme derdinde olan iktidarın kurumlar vergisini %22'den %18'e indirdiğine dikkat çekti. Hazineyi doldurmak için bulunan tek çarenin ücretlilerden daha çok gelir vergisi kesintisi yapmak, dolaylı vergileri artırmak olduğunu belirten Akpınar, açlık sınırı olan rakamdan vergi dahil hiçbir kesinti yapılamaması, birinci vergi diliminin %10'a indirilmesi ve yoksulluk sınırına kadar ücretlerin bu oranda sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.

"VERİRKEN BEKLENEN, ALIRKEN GERÇEKLEŞEN ENFLASYON"

Kamu emekçileri ve emeklilerine yapılan zamlarda %4 ile cimri davranan iktidarın kendi gelir ve alacakları konusunda bonkör davrandığını dile getiren Akpınar, “2020 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %22,58 olarak belirlendi. Yani 2020 yılı için pasaport, ehliyet harçları ve trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi oranı %22,58 artırıldı. Bu oranı Cumhurbaşkanı %100 artırma yetkisine sahip. Devlet kendi alacaklarına bu kadar zam yaparken bizim ücretimize gerçekleşen değil öngörülen enflasyon orana göre zam yapmaktadır. Şayet enflasyon hükümetin beklediği gibi %12 olarak öngörülüyorsa neden devlet alacaklarına %22,58 zam yapılıyor? Yani verirken %12, alırken %22,58. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar” diye konuştu.

"BÜTÇEDE EK ZAM VERİLSİN"

Çok yüksek artışın olduğu kalemlerin başında Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geldiğini belirten Akpınar, 2004'te 23 çeyrek altın alınan memur maaşının şimdi 9 çeyrek altın ettiğini söyledi. Geçen kış alınan doğalgazın bu yıl yarısını alabildiklerini ifade eden Akpınar, “Açlık sınırına yakın maaş alan kamu emekçisinin maaşındaki erime hemen karşılanmalıdır. Bütçe kanununa eklenecek bir madde ile kamu emekçisine ve emeklisine ek zam verilsin. Tüm emekçileri ve halkımızı ağırlaşan yaşam koşullarına, hayat pahalılığına, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK üyesi emekçiler eylemde: Vergide adalet, insanca bir ücret istiyoruz

SONRAKİ HABER

HDP eş başkanları Seyid Rıza'yı andı: Dersim Katliamı’yla yüzleşilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...