10 Kasım 2019 13:57

Ankara'da alacakları ödenmeyen inşaat işçileri oturma eylemi başlattı

Ankara'da 30 inşaat işçisi, taşeron şirketin alacaklarını ödemeden kayıplara karışması üzerine çalıştıkları şantiyede oturma eylemi başlattı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ankara’nın Etimesgut ilçesinde inşaatı süren Yılmazlar İnşaat şirketine ait Elya Center şantiyesinde çalışan 30 inşaat işçisi, dün yaptıkları açıklama ile aylardır ödenmeyen ücretlerini talep etmeleri üzerine işverenin şikayetiyle polislerce gözaltına alınıp, karakola götürülmüştü.

İfadeleri alınması sonrası serbest bırakılan işçiler, bu sabah yine geldikleri şantiye önünde alacaklarının ödenmesi talebiyle oturma eylemi başlattı. 

TAŞERON FİRMA YETKİLİLERİ PARAYI ALIP KAYIPLARA KARIŞTI 

İşçiler, çalışmak üzere anlaştıkları taşeron firmanın alacaklarını alarak kayıplara karıştığını söyledi. 

9 aydır burada çalıştığını söyleyen işçilerden Mustafa Avcı, son 3 aylık maaşını alamadığını dile getirdi. Avcı, yaşadıkları mağduriyetin nedenini şöyle dile getirdi: “Çalışmak için geldiğimiz taşeron firma kaçtı gitti. Bu kadar mağduriyet neden? Emekçi olarak biz bunları hakketmedik. Çocuklarımız var, eve ekmek götüremiyoruz. Borcumuz var, taksitini ödeyemiyoruz. Bizi işe alan taşeron firma tabela firmasıymış, parayı alıp kaçıp gittiler. Ortada kaldık, yatmak için dahi bizi yatakhanenin olduğu işçi kampına almıyorlar. Cebimizde bir lira yok, sabahtan beri kahvaltı yapmadık. Çalışan işçi arkadaşlar yemeklerini paylaştılar.”

İşverenleri olan Elya Yapı şirketi sahibinin özel mülkiyetini gasbettikleri şikayeti üzerine polislerce gözaltına alındıklarını belirten Avcı, “Hem paramızı vermiyorlar hem de bizi gaspçı ilan ediyorlar. 55 kişi mağduruz. Ana firma mağduriyetimizi gidermek zorunda. Mağduriyetimizi giderin bizde çocuklarımıza ekmek götürelim” diye seslendi. 

"YASAL DÜZENLEME YAPILMALI"

Eylemdeki işçilerden Muammer Adıgüzel da 4 aydır maaş alamadığını ifade etti. Alacaklarını almak için gittikleri ana firmanın kendilerini taşeron firmaya yönlendirdiğini, ancak taşeron firmaya ulaşamadıklarını söyleyen Adıgüzel, “Parasız kaldık. Bizi kapı dışına attılar. Okuyan çocuklarımız var, eve ekmek gönderiyoruz, yaşamımızı idame edecek gücümüz kalmadı. Şimdi de bizi sokağa attılar. Devlet bu durumların yaşanmaması için yasal bir düzenleme yapmalı” dedi.

İŞVERENİN ARACI İLE KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜLER!

Adıgüzel, dün kendilerini gözaltına alan polislerce şirket sahibinin özel aracı ile karakola götürdüklerini de belirtti. Adıgüzel, bu duruma dönük tepkisini “Devlet patronların özel aracıyla bizi gözaltına aldı. Devletimiz bu kadar düştü mü? Devletin mazotu yok mu? Ne için bizi patronun özel aracı ile götürüyorlar?​” sözleriyle gösterdi.

"PARAMIZI VERSİNLER"

Yine 3 aydır maaş alamadığını söyleyen işçilerden İbrahim Ataş da, şunları ifade etti: “Eve gidecek paramız yok, hepimiz mağduruz. Taşeron kaçmış ana firma bize para vermiyor, bize ‘sizin bende paranız kalmadı, ben verdim’ diyor. Taşeron firma bu işe girdiği zaman 300 bin TL teminat para veriyor, işçilerin alacağı para 250 bin TL. O teminattan verseler, sorun kalmayacak ama vermiyorlar."

SENDİKA: İŞÇİLERİMİZİN ARKASINDAYIZ

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasını (İYİ-SEN) Ankara Temsilcisi Uğur Yıldırım ise sendikalarına üye işçilerin hak gasbına uğradığını ifade etti. 

İşçilere hukuki destek sunacaklarını ve dayanışma içerisinde olacaklarını dile getiren Yıldırım, “Biz sendika olarak işçilerimizin arkasındayız. Bu mücadelede yılmamız söz konusu olamaz. İşçilerimiz hukuksuz bir şekilde, savcılık kararı olmaksızın karakola götürülüp ifade verdiler. Gece saat 3'e kadar ifade verdiler. Şimdi de firma yetkilileri onları işçi kampına almıyor, yatacak yerleri yok. İşçiler ile patronların sömürüsüne karşı dimdik ayaktayız, buradayız” diye belirtti.

İşçilerle dayanışma çağrısında bulunan Yıldırım, “İşçiler akşamı burada geçirecek ama tek kişinin kalacağı bir çadır yok. Destek olmak isteyenler bizi ziyaret edebilirler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Krizin kadınlara yansıması: En temel ihtiyaçlarımızdan vazgeçmek zorunda kalıyoruz

SONRAKİ HABER

Can Dündar'ın "Tutuklandık" adlı oyunu Londra’da da sahnelenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...