09 Kasım 2019 07:59

ABD Dışişleri Bakanı: Üyeler sorumluluğunu yerine getirmezse NATO devri kapanabilir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Eğer uluslar NATO'nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, NATO'nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse, NATO'nun devri kapanabilir.

Gage Skidmore/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Rusya ve Çin'e dair uyarılarda bulundu ve NATO'nun “Günümüzün zorluklarıyla mücadele edebilecek şekilde” güçlenmesi gerektiğini söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine katılmadığını belirten Pompeo, "70 yılın ardından NATO'nun büyümesi ve değişmesi gerek. Günümüzün gerçeklikleri ve zorluklarıyla yüzleşmesi gerek" dedi ve ekledi:

"Eğer uluslar NATO'nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, sözlerini tutmadan NATO'nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse, NATO etkisizleşebilir veya NATO'nun devri kapanabilir."

ABD Başkanı Donald Trump Avrupalı NATO ülkelerini sıklıkla yeterli askeri harcama yapmamak ve savunma ihtiyaçları için ABD'ye bel bağlamakla suçluyor.

Bu hafta Economist'e konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ABD'nin ittifaka yeterince önem vermediğini savunmuş, Suriye'nin kuzeyindeki ABD askerlerini çekmeden önce NATO'ya danışmamasını buna örnek olarak göstermişti. 

Macron NATO'nun kolektif savunma sözüne hâlâ sadık olup olmadığını sorgulamıştı.

Macron, "Şu anda yaşadığımız NATO'nun beyin ölümüdür" demişti. 

Perşembe günü konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Macron'un 'sert sözlerine' katılmadığını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Macron'un sözleri hakkındaki Facebook paylaşımında "İyi ifade edilmiş. Gerçekliğe uygun ve meselenin özüne inen sözler. NATO'nun mevcut durumunun doğru tanımlaması" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Psikolog Baran Gürsel ekonomik krizle intiharın ilişkisini ele aldı

SONRAKİ HABER

Bodrum'da mültecilerin bulunduğu bot battı: 6 kişi kurtarıldı, 1 kişi kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...