07 Kasım 2019 16:09

İzmir'de Medya ve Mülteci Hakları Derneği kuruldu

İzmir’de Medya ve Mülteci Hakları Derneği kuruldu. Derneğin kuruluş amacının, mültecilerin haber alma ve düşünce ve ifade özgürlüklerine erişim için alan sağlayabilmek olduğu açıklandı.

Logo: Medya ve Mülteci Hakları Derneği

Paylaş

İzmir’de aralarında gazeteci, mülteci hakları savunucusu, avukat, demokratik kitle örgütü çalışanı ve mültecilerin bulunduğu bir grup, Medya ve Mülteci Hakları Derneğini kurdu. Derneğin kuruluş amacı, mültecilerin haber alma ve düşünce ve ifade özgürlüklerine erişim için alan sağlayabilmek ve "Toplumsal barış için nefretsiz bir medya" oluşturmak.

Geleneksel ve dijital medyada mültecilerle ilgili çıkan haberleri takip edecek olan Medya ve Mülteci Hakları Derneği hak ihlali, nefret söylemi, ayrımcı uygulama ve yanlış bilgi içeren haberleri haftalık raporlarla kamuoyu ile paylaşacak. Bu haberlerin analizi yapılacak ve mülteci odaklı hak haberciliği terminolojisine göre düzenlenip yeniden paylaşıma sokulacak. Mülteci odaklı hak haberciliğinin geliştirilmesi için söyleşiler, paneller, çalıştaylar ve atölyeler düzenleyecek olan dernek akademisyenler ve mülteci odaklı çalışma yapan kuruluşlarla birlikte gazetecilerin ve iletişim fakültesi öğrencilerinin faydalanabileceği mülteci odaklı hak haberciliği kılavuzu da hazırlayacak.

"HABERLER MÜLTECİLER HAKKINDA ÖN YARGI OLUŞTURUYOR"

Dernek çalışmalarını mülteci haklarının ülke gündeminde daimi yer tutması, geleneksel ve dijital medyada mülteci hakları odaklı bir perspektifin oturması, nefret söylemi üreten ve arttıran içeriklerin azalması için çaba sarf etme ve mültecilerin medya araçları ile kendilerine dair içeriği yine kendilerinin üretebilmesine zemin oluşturma etrafında yapacak.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada mültecilerin medyadaki temsilinin halkın mültecilere yönelik bakış açısını etkilediği vurgulanarak, "Mültecilerin medyada yer aldığı haberler mülteciler hakkında ön yargı yaratırken, bir arada yaşamanın önünde büyük bir engel oluşturdu. Buna karşın, mülteci haklarını ve hak taleplerini ele alan içerikler ise medyada sınırlı yer buldu. Mültecilerle ilgili ayrımcılık karşıtı tutumların aktarıldığı medya içerikleri, mülteciler ile Türkiyelilerin bir arada yaşaması açısından önem taşıyor" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kaz Dağları’na iyi haber: ÇED toplantısı olaylı geçen Çamyurt Projesi sonlandırıldı

SONRAKİ HABER

ABD’li senatörler Erdoğan'ın davet edilmesine "Savaş suçu işledi" diyerek tepki koydu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...