06 Kasım 2019 12:03

Soma maden işçileri verilen söz üzerine eylemlerini sonlandırdı

Soma maden işçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşme sonrasında tazminatlarının ödenme sözü verildiğini duyurarak direnişi sonlandırdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bağımsız Maden İş Sendikası, Soma maden işçileri direnişlerinin 33'üncü gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşme sonrasında tazminatlarının ödenme sözü verildiğini duyurarak direnişlerini sonlandırdı.

Manisa'da Bağımsız Maden İş Sendikası üyeleri, eylemlerinin 33'üncü gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşme detaylarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Şehzadeler ilçesinde bulunan Kırkağaç Çam’daki nöbet alanında düzenlenen açıklamaya çok sayıda işçi katıldı. "Bir avuç kömür için bir ömür tükettik, haksızlığa uğradık, sabırla bekledik, artık yeter! Tazminatlarımızı istiyoruz, alacağız" yazılı pankart taşıyan işçiler sık sık "Direne Direne Kazanacağız” sloganı attı. İşçiler adına açıklama yapan Çetin Erkalkan, Bağımsız Maden İş Sendikasının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini ve tazminat mağduru 3 bin 500 işçinin tüm haklarının ödeneceği sözünün alındığını belirtti.

"DEVLET DİRENİŞİMİZ SAYESİNDE SESSİMİZİ DUYDU"

Yaptıkları görüşmelerin ardından, ödemelerin Ocak 2020’ye kadar yapılacağına dair söz aldıklarını belirten Erkalka, Bağımsız Maden İş Sendikasının yaz aylarından itibaren Soma’daki tazminat mağdurlarının uğradıkları hak gasbını sonlandırmak için çalışma sürdürdüğünü aktardı. Erkalkan, "5 Ekim’de başlayan eylemimiz Kırkağaç Çamı’nda devam etti. Bizi bugüne kadar duymayan devlet, direnişimiz sayesinde sessimizi duydu. Görüşmeler sonucunda Bakanlıkla mutabakat sağlandı. Direnişteki işçilerin mutabakat sırasında Ermenek ve Uyar madenlerindeki işçilerin ailelerinin de tazminatlarının ödenmesi için söz aldık. Bunun sınıf dayanışması açısından önemli bir örnek oldu. Türkiye Kömür İşletmelerine yapılacak başvurularla ödemelere başlanacak" diye belirtti.

"İŞÇİ SINIFINA ARMAĞAN OLSUN"

Kırkağaç Çam’ında süren direnişin fiili olarak sonlandığını ancak tazminatlarının ödemeleri sonlanana dek madenlerde, sokaklarda çalışma yapacaklarını vurgulayan Erkalkan, 4 Aralık’ta yapılacak Dünya Madenciler Günü’nde kitlesel bir eylem yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi. Erkalkan, sözlerini "Mücadelemizin kazanımları başta Somalı madenciler olmak üzere tüm maden işçilerine ve Türkiye işçi sınıfına armağan olsun" diyerek sonlandırdı. (Manisa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın öğrenim kredisi zammı "müjde"sine Çukurova ve İTÜ'lü öğrencilerden tepki

SONRAKİ HABER

Şule Çet dahil o gün ölenlerin listesini göndermişler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...