04 Kasım 2019 12:38

ÖTK yoksa öğrenci birliği var

Kaldırılan ÖTK’ler ve bunun karşısında öğrencilerin kendi okullarında attıkları her birlik adımının ayrı bir önemi var bugünlerde. “Öğrenci Birliği” de bunun işleyen örneklerinden birisi.

Paylaş

Kağıthane Anadolu Lisesi'nden bir öğrenci

İstanbul

Geçtiğimiz aylarda MEB tarafından kaldırılan Öğrenci Temsil Kurulları (ÖTK) lise ve üniversite öğrencileri için büyük önem arz ediyordu. Ben bir lise öğrencisi olarak ÖTK'ların “lise” tarafını ele alacağım.

ÖTK'ların öğrenciler için önemli olmasının sebebi öğrenciler ve okul idaresi arasında bir köprü görevi görüyor olmasıydı. İdare ile iletişim halinde olunduğundan okulla ilgili alınan kararlarda öğrencilerin de söz sahibi olabilmesi için olanak sağlıyordu. Onun dışında ÖTK'lar öğrencilerin ortak sorunlarını ve taleplerini dile getirip konuşabilecekleri, çözümleyebilecekleri önemli bir platformdu.

Ne var ki gerek okul idaresinin ilgisizliği ve karşı çıkışlarıyla gerekse MEB'in aldığı kararlar ile baskılanarak kapatılma sürecine sokulmuştu ÖTK'lar. Bunun üzerine öğrenciler seslerini duyurabilmek için farklı yollara başvurdular. Genç Hayat'a yazılar yazdılar, okul idaresini karşılarına alıp temsilciliklerini devam ettirmeye çalıştılar, çeşitli yollarla bu duruma tepki gösterdiler.

Ben de Kağıthane Anadolu Lisesi'nde okuyan biri olarak ÖTK'ların kaldırılmasına karşı verdiğimiz tepkiyi yazacağım. ÖTK'ların kaldırılmasıyla okul idaresi ile iletişimimiz kopmuştu. Bu da sorunlarımızı ve taleplerimizi dile getirmekte zorlanmamıza yol açtı. Kantin fiyatları almış başını gidiyordu, okul kıyafetlerinin fiyatı dudak uçuklatıyordu, gerçekten işlevi olan kulüpler kurmak istiyorduk ancak yapamıyorduk.

OKULDA YAPILAMAYANI YAPMAK İÇİN

Ne yapsam, nasıl yapsam diye düşünürken arkadaşlarım zaten bunları düşünmüş ve adına “Öğrenci Birliği” dedikleri temsili bir ÖTK kurmaya karar vermişler. Önce sosyal medya hesabını gördüm Öğrenci Birliği’nin. Onlarla iletişime geçtim ve neden böyle bir şey kurmaya çalıştıklarını sordum. Öğrencilerin tek bir çatı altında toplanabilecekleri, sorunlarını ve taleplerini okul idaresine kolayca aktarabilecekleri, gerçek kulüpler kurabilecekleri ve bunları düzgün bir şekilde yürütebilecekleri bir şey olsun istemişler. Bu sırada ben de onlara katılmak istediğimi, yardımcı olmak istediğimi belirttim ve birlikte güzel şeyler planladık. Arkadaşlarım, fikirlerinin eyleme geçmesinin ilk adımı olarak bir sosyal medya hesabı açmışlar. Bu hesap ile neredeyse bütün öğrencilerle iletişim halinde olabiliyoruz. Onlara sorunlarını ve taleplerin sorup çözüm arayabiliyoruz. Öğrenci Birliğimiz henüz çok yeni olmasına rağmen iki kulüp kurmuş ve bir anket yapmış durumda. Arkadaşlarım işe kendi ilgi alanlarına dâhil olan Model Birleşmiş Milletler (MUN) ve Münazara Kulübü kurarak başladılar. Okul idaresi ile iletişim halinde olarak kulüplerimizi devam ettirmeye, münazara turnuvalarına katılmaya çalışıyoruz. Okul idaresi ile iletişim halinde olmak da epey yavaşlatıyor ve geriletiyor bizi. Müdür yardımcıları bizi dikkate almadığından ve sert davrandığından doğrudan müdür ile iletişime geçmeye çalışıyoruz. Fakat araya bir öğretmen girmeden işimiz çok zor. Ki münazara turnuvalarında veya kulüp faaliyetlerinde başımıza bir rehber öğretmen bile bulmakta oldukça zorlanıyoruz. Yine de elimizden geleni yapıyor ve birbirimize destek çıkıyoruz.

TÜM ÖĞRECİLERİN BİRLİĞİ İÇİN

Onun dışında anketten bahsetmiştim. Anketimiz var olan okul üniformasının pahalılığı ve öğrencilerin isteğine uymayışı ile yeni bir okul üniforması tasarlama yönündeydi. Ankette üniformamızın içindeki sweat-tişörtün bedeninden, fiyatına kadar sorular mevcuttu. Bu anketi sosyal medya hesabından duyurarak tüm öğrencilere ulaşmasını sağladık. Bir aksilik olmazsa anket sonuçları doğrultusunda yeni üniformamızı tasarlayacağız. Bu ve bunun gibi daha bir sürü planımız var. Daha fazla işlevsel kulüp kurmak, şenlikler ve geziler planlamak, müzik odası ve yalıtım ile ilgili, geri dönüşüm ile ilgili projelerimiz var. Yani biz okulumuzda ipleri yeniden elimize almayı başardık. Siz de kopan ipleri geri alabilir ve esas sahibinin bizim olduğumuzu gösterebilirsiniz!

Öğrencilerin “ikinci evi” olarak tasvir edilen okullar öğrencilerden bağımsız, onların sorunlarına ve taleplerine duyarsız bir şekilde işlememelidir!

*MUN, Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simülasyondur. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir.

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong’da eylemlere katılan meclis üyesinin kulağını ısırarak kopardı

SONRAKİ HABER

Bir direniştir yaşamak: Maltepe direnişi ve binlercesine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...