04 Kasım 2019 12:36

Sadece öğrencilerin değil herkesin ihtiyacı

Biz öğrencilerin olmadığı bir üniversiteden bahsetmek olamaz ama üniversite yaşamına dair hiçbir kararda fikrimiz alınmıyordu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özyeğin Üniversitesi’nden bir öğrenci

“Bu kriz koşullarından gençler nasıl etkileniyor?​” gibi bir dertleri yok ülkeyi yönetenlerin. Hatta kredi yerine burs almak isteyenler “bedavacı” ilan ediliyor. Geçtiğimiz dönem Mayıs ayında Özyeğin Üniversitesi yönetiminin yurt fiyatlarına gelen zamları bir mail ile açıklamasıyla, "Ne Özyeğin şirket ne biz müşteri. Burası üniversite, biz öğrenciyiz!" şiarıyla bir öğrenci forumu gerçekleştirmiştik. Forumda yurt, ulaşım ve yemekhane ücretlerindeki pahalılığa karşı taleplerimizi içeren bir dilekçe yazıp imza toplamıştık. Forumda öğrencilerin birlikte kurduğu Özyeğin Komitesi’nin kurulmasına ihtiyaç duyulmasına neden olan temel iki sorundan söz edilebilirdi: temsil edilememe ve katılım mekanizmalarından dışlanma.

ORTAK BİR PLATFORMUN ARAYIŞI SONUCU

Biz öğrencilerin olmadığı bir üniversiteden bahsetmek olamaz ama üniversite yaşamına dair hiçbir kararda fikrimiz alınmıyordu. Bir mail ile yurt zamlarını ya da bütünleme sınavlarının kaldırıldığını öğreniyoruz. Üniversitemizde yakın zamana kadar bir öğrenci birliğinden söz edilebilirdi. Öğrenci Birliği’ndeki arkadaşlarımızın öğrencilere yemekhane, ulaşım vb. ihalelerin şartnamelerini paylaşması bile yasak. Yani biz öğrencilere değil, üniversite yönetimine karşı sorumlu bir Öğrenci Birliği’nden söz edebilirdik. Ağır aksak da olsa işleyen Öğrenci Birliği de artık yok çünkü YÖK geçtiğimiz dönem seçimleri iptal etti. Temsil edilemeyen, katılım mekanizmalarından dışlanan Özyeğin Üniversitesi öğrencileri olarak bu forumda Özyeğin Komitesini kurmuş olduk. Öğrencilerin, akademisyenlerin ve üniversitedeki işçilerin birbirleri arasındaki iletişimi kuvvetlendirerek dayanışmayı arttırmak ve mücadele etmenin yollarını aramak için kurulan bir topluluk Özyeğin Komitesi. Demokratik ve katılımcı bir üniversite için üniversite öznelerini ilgilendiren kararların birlikte alınması, için dönemin başında da Özeğin Komitesi ile birlikte birçok kulübün de çağrıcısı olduğu bir forum düzenlendi. Yurt, yemekhane ve ulaşıma dair birçok sorun ve çözüm önerileri tartışıldı, artan yemekhane ücretlerine karşı bir dayanışma sofrası kurma kararı alındı.

BİR SONRAKİ ADIM: DAYANIŞMA SOFRASI VE SONRASI

Özyeğin Komitesi ve ÖzÜ Doğa Sporları Kulübü çağrısı ve ÖzÜ Dinamik Dağcılık Kulübü, ÖzÜ LGBTIQ+ , OZUCAD, uA UNI Özyeğin gibi birçok kulüp ve topluluğun dayanışmayı büyüttüğü bir dayanışma sofrası ile kampüsümüz bir anda güzelleşmiş oldu. Geçtiğimiz dönem 20 Mayıs’ta kurduğumuz Dayanışma Sofrasının 2.sini tekrar kurarak geleneksel hale getirmiş olduk. Öğrencilerin kendi sorunlarına çözümler üretmesinin somut örneklerinden biri de 3 liraya çay olmaz deyip bu sene kampüste tekrardan açtığımız Çayhane. Kampüsteki çalışanlar ve öğrencilerin dayanışma kutusuna yaptıkları katkılarıyla giderleri karşıladığımız Çayhane, öğrencilerin sosyalleşebileceği, birbiriyle etkileşime geçeceği etkinlikler, forumlar yapmak için de bir alan.

2019 girişli olanlarımızın “Kitap ücretleri çok yüksek ama bizim dayanışmamız var”  diyerek bir kampanya başlattı. #OzUKitapDayanışması ile 11 şehre 30 koli YKS kitabı göndererek yalnızca üniversite öğrencilerinin değil, lise öğrencilerinin ekonomik kriz karşısındaki talepleri etrafında bir dayanışma ağı kurduk.

ÖNCEKİ HABER

Ben artık market market değil, ülke ülke gezmek istiyorum

SONRAKİ HABER

Bir tarafta rektörlük kararları bir tarafta öğrencilerin talepleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...