04 Kasım 2019 12:30

Para, para, para, yokluğun bir dert

Bir öğrenci kendini ne kadar kısarsa kıssın tek başına çok fazla harcamak durumunda kalıyor.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden bir öğrenci

ODTÜ

Geçtiğimiz sene yemekhanede çalışıyordum. Orada öğrenci asistanı olarak masa temizlemek, bankoda çalışmak gibi ağır sayılabilecek işlerde çalıştım. Haftada 15 saatten ayda 60 saat çalışıyordum ve saatlik ücretim asgari ücretle aynıydı. Epey yorucu bir işti. İşe başlamak istememin sebebi ise KYK bursunun çıkmaması ve geri ödeme zorluğu yüzünden kredi almak istemememdi. Okulum bittiğinde bir iş garantim yok ve bunun sonucunda o kadar toplu bir miktarı ödeme ihtimalim olduğunu düşünmedim. Etrafımda da ödemekte zorlanan, haciz gelen insanlar vardı.

Kantindeki fiyatlar çok uçuk. Marketten 50 lira altında bir şey alamıyorsun. Ulaşım dahil her şeyin fiyatı arttı ama gelirler çok düşük ve bu yüzden çoğu kişi çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Kitap ve laboratuvar için almam gereken şeylere çok para harcadım ve bu yüzden bozulan telefonumu yaptıramadım. Bir arkadaşım hocamızın istediği bütün kitapları orijinal almış ve 2000 küsur liralık harcama yapmış. Bu rakam asgari ücrete eşit. Bu fiyata geçinmeye çalışan aileler var. Bu uçuk fiyatlara karşı eğitimde kullanılan kitapların ücretsiz olması gerektiğini düşünüyorum.

İHTİYACI OLAN HER ÖĞRENCİYE BURS

Bir öğrenci kendini ne kadar kısarsa kıssın tek başına çok fazla harcamak durumunda kalıyor. Yemekhaneye gidiyoruz saatlerce sıra bekliyoruz ve yemekhanenin saat aralığı çok dar. Buna rağmen sürekli yemekhaneden yesek bile aylık 100 liraya yakın para harcamamız gerekiyor. Yurt aylık yaklaşık 250 lira. Sadece yaşamsal faaliyetlerimiz için bile 600-700 lira harcamamız gerekiyor fakat kredi bizim için bir çözüm olmuyor. Kredi yeni mezun olmuş ve ne yapacağını bilemeyen gençlerin üstünde ağır bir yük halinde. Kimse 24-25 yaşında bu kadar büyük bir borcun altında olmak istemez. Bu yüzden kredilerin azaltılması hatta kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Burs ise çok az kişiye veriliyor ve bence bursların dağıtımı konusunda haksızlıklar yapılıyor. Bana göre öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ihtiyacı olan her öğrenciye burs verilmeli.

ÖNCEKİ HABER

Süslendirilmiş sömürü programı: Sosyal çalışma programı

SONRAKİ HABER

Hakikat çatlak ve tehlikeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...