03 Kasım 2019 12:20

Bizim hikayemiz milyonlarca gencin hikayesi

"Her şeye yapılan zamlar ve geri ödenecek binlerce liralık bir borç ile geleceğimi göremiyorum" diyenlerin tepkisini İstanbul Aydın Üniversitesi'nde konuştuk.

Paylaş

Emirhan ELİBOL 

İstanbul Aydın Üniversitesi 

Size KYK borcumla olan hikayemi anlatacağım. KYK kredisiyle maceram 5 sene önce başladı. Liseden mezun olduğumda Nişantaşı Üniversitesi’nde 2 yıllık bir bölümü %50 burslu kazandım. Benim için iyi bir okul seçimi olmamıştı. Çünkü okul hem pahalıydı hem de benim gittiğim fakültenin konumu (Osmanbey) yaşam standardı olarak çok yüksekti. Ben de destek olması için KYK’ya başvurdum. Sonuçlar açıklanınca ilk sürprizi yaşadım. Ekonomik durumu çok iyi olmasına rağmen referansı olan çoğu kişiye burs çıkmıştı. Fakat benim annemin babamın ayrı olmasına ve o zamanlar için durumumuzun iyi olmamasına rağmen bana burs çıkmamıştı. Başka bir şekilde geçinemeyeceğim için krediyi aldım ve yaklaşık 6 bin liralık sözleşmeye imza attım. Ancak hikaye burada bitmiyor.  

KREDİNİN NE DEMEK OLDUĞUNU ŞİMDİ ANLADIM 

Her sene KYK’ya zam geliyor ve kesinlikle de gelmeli ancak sonrasında ödeyeceğimiz miktara da zam gelmiş oluyor. Devlet daha da borçlandırıyordu bizi. Borcum böylece 7 bin liraya ulaşmıştı. İkinci yıl ekonomik sorunlardan dolayı okulu bırakmak zorunda kaldım. Bunun sebebi okulumun fahiş bir zam yapmış olmasıydı. Karşılayacak durumum yoktu ve benimle birlikte çok fazla arkadaşım okulu o yıl bıraktı. Fakat 1 sene daha KYK almaya devam ettim. 2 yıl sonra bir uyarı geldi ve ödeme yapmaya başlamam gerektiği hatırlatıldı ancak borcu ödeyecek herhangi bir işte çalışmıyordum. Borcu ertelemek için tekrardan sınava hazırlandım ve kazandım. Borç 8000 liraya çıktı. 3 sene içinde aldığım kredi kadar faiz gelmişti. Şu anda hala bir ödeme durumum yok. Sadece ben değil, ülkedeki milyonlarca genç işsiz. Binlerce, milyonlarca genç sosyal medyada tepkilerini gündeme getiriyor. Bugün geleceğimi net göremiyorum çünkü bu borç sürekli artıyor ve önümü kapatıyor. Bu tepki konusunda yalnız değilim fakat daha fazla dile getirmeliyiz. Siyasi düşüncemiz, inançlarımız, ya da tuttuğumuz futbol takımı ne kadar farklı olursa olsun hepimizin hayalleri var ve bu hayallerin önünü tıkayan bir borcumuz var. Bunun için devlete tepkimizi bildirmemiz, bir şeyler yapmamız lazım.  

 

ÖNCEKİ HABER

Tasarladığımız hayaller gerçekte yıkılıyor

SONRAKİ HABER

Çevre mühendisliği istihdam yaratır mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa