04 Kasım 2019 11:39

Evdeki hesap okula uymuyor

Piri Reis Üniversitesi’nden bir öğrenci denizcilik sektörüne ve gelecek kaygılarına dair yazdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Piri Reis Üniversitesi’nden bir öğrenci

İstanbul

Ben Piri Reis Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme mühendisliğinde okumaktayım. Türkiye’de yıllarca sadece İTÜ’nün yetiştirdiği denizcilerle ihtiyacı karşılanan sektör, son yıllarda birçok üniversitenin denizcilik fakültesi açmasıyla doyum noktasını geçmiş, birçok sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de üniversiteli işsiz sayısı artmıştır. Bu yeni açılan okullardan birisi olan Piri Reis Üniversitesi kampüs zenginliği ve son teknoloji simülatörlere sahip olmasına rağmen, sektörde neredeyse yok denecek kadar az akademisyen sayısı, öğretim görevlilerimizin yıllarca gemide çalışmış, öğretme konusunda bilgi sahibi olmayan denizciler olması şartlar ne olursa olsun eğitimi kalitesizleştiriyor.

BİR YANDA NİTELİKSİZ EĞİTİM, DİĞER YANDA GELECEK KAYGISI

Önümüzdeki acı tabloya baktığımızda aldığımız eğitimin kalitesizliği ve bununla beraber denizci sayısının artması gelecek kaygıları içinde boğulmamıza sebep oluyor. Bu problemlerin arasında bir de özel üniversitede okumanın sorunları baş gösteriyor. 2015 yılında üniversitenin yıllık ücreti 28 binTL iken şu an da 52 bin TL. Neredeyse iki katı… Her sene öğrenim ücretinde uçuk zamlar yapıldığından doğal olarak evdeki hesap çarşıya uymuyor. Bunun yanında her sene bin bir zorlukla bulduğumuz stajlarımız için çalıştığımız şirketin bırakın para vermesini, iş güvenliğimiz açısından son derece önemli olan iş kıyafetlerini (tulum, ayakkabı vb.) kendi cebimizden almak zorunda kalıyoruz. Okuduğumuz bölümde üniforma giyme zorunluluğu bulunuyor ve üniversiteye kayıt olurken imzaladığımız belgede ve YÖK mevzuatında üniformanın okul tarafından ücretsiz verileceği yazıyor. Ancak Piri Reis Üniversitesi bu üniforma parasını öğrencilerden istiyor. YÖK’ün mevzuatıyla beraber okula durumla alakalı dilekçe yazılmasına ve sözlü başvurulara rağmen okul öğrencileri oyalıyor ve kimse üniforma alamıyor. Üniforma giyme zorunluluğu olan bölümümüzde öğretim görevlileri öğrencileri üniformasız derse almıyor. Sorun tamamen üniversiteye ait olmasına rağmen ceremesini öğrenciler çekiyor.

BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİMİZ MÜDDETÇE

Okula başladığımız yıllarda sektördeki vahim durumu fark edip kendimizi geliştirmek, örgütlenmek ve bilinç çalışması altında bir bilim teknik kulübü kurmayı amaçladık. Fakat yönetim birçok konuda olduğu gibi önümüze duvarlar örerek, okulda çok fazla kulüp olduğunu ‘’Bilimkurgu Kulübü’ne girebileceğimizi belirtti. Bu amaçladığımız çalışmaları okul desteği olmadan topluluk olarak yapmaya başladık. Yaptığımız çalışmaların başarısı neticesinde topluluğumuzun sayısı 400’e kadar ulaştı ve birlikte hareket ettikçe kazanımlar elde ettiğimizi fark ettik. Üniforma konusunda da toplu bir şekilde yönetime yaptığımız baskılar sonucunda satışların durdurulduğu açıklandı. Yukardaki yaşanmışlıklar göz önüne alındığında, hak sahibi olduğumuz takdirde bile bireysel çabanın yetersizliğini, örgütlü hareket etmenin karşısında hiçbir gücün duramayacağını görüyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Gençlerin gözlerinden Barış Pınarı Harekâtı

SONRAKİ HABER

10 Ekim’in eksik dosyaları savcının dolabından çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...