03 Kasım 2019 10:57

Damat “açık yok” diyor ama bizim cep hep açık veriyor

"YEP bizim ne için ne mi vaat ediyor? Koca bir sıfır! Bizim hiçbir işimize yaramazken patronların çok işine yarıyor." diyor Kayseri'den genç bir metal işçisi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kayseri’den genç bir metal işçisi  

Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ülkenin büyüdüğünü söyleyen Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın işçi gençlerin cebinden haberi yok sanırım…  

Hükümetin çizdiği tabloya göre ülkemiz büyümede sınır tanımıyor. Yandaş medya organlarına göre ise zaten çoktan kanatlandık! “Dış güçlere” kafa tutuyoruz. Peki, biz ay sonunu getirmek için fazla mesailerden uyuyacak zamanı bile zor bulan genç işçiler ya da ailesinden yardım alarak geçinmeye çalışan öğrenciler biz kime neye göre ekonominin iyi olduğunu söyleyeceğiz.  

Fabrikalarda çalışan biz genç işçilerin ekonomisi ay sonu cebinde kalan paradır, para! Göz önüne alacağımız kaynak elbette cebimiz oluyor. Ne yapsak olmuyor, ay sonu bir türlü gelmiyor. Gecemizi gündüzümüze katıyoruz, çalışıyoruz, çabalıyoruz; patronlar kazanıyor. Bu meseleyi bütün genç işçiler böyle düşünüyor. Ama biz hiçbir şey kazanamıyoruz, ceplerimiz hep boş kalıyor. 

YEP bizim ne için ne mi vaat ediyor? Koca bir sıfır! Bizim hiçbir işimize yaramazken patronların çok işine yarıyor. İşçinin alın teri üzerinden kurdukları sömürü çarkına yeni bir disk daha ekliyorlar YEP ile birlikte. YEP kapsamında yapılan planlardan birisi de var olan değil “hedeflenen” enflasyon rakamlarına göre asgari ücret belirlemesi oluyor. Zaten varlığı ile yokluğu arasındaki çizgi belirsiz olan asgari ücretin belirsizliğinden kurtarmak isteyen damat bu belirsizliği YEP ile ortadan kaldırmak ve asgari ücreti yok çizgisine getirmek istiyor. 

Bu dönemi genç işçiler olarak iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sadece hükümet zammını tartışmamız yetmiyor. Bizim asıl alacaklı olduğumuz patronlar ve onların siyasi temsilcileridir. Bunun bilincinde fabrikalarda tartışmalıyız. 

 

ÖNCEKİ HABER

Gösterilen eğitime karşı Gazi’de bilimsel eğitim

SONRAKİ HABER

Yedinci kıta bienali: Doğayı kim bu hale getirdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa