02 Kasım 2019 15:46

Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri: Sağlık için eşitlik, barış ve özgürlük gerekiyor

Diyarbakır Tabip Odası’nın ev sahipliğinde 2014 yılında hayatını kaybeden Dr. İlhan Diken anısına tertip edilen Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri başladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Tabip Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri başladı. Diyarbakır Tabip Odası eski başkanlığı yapan ve 2014 yılında hayatını kaybeden Dr. İlhan Diken anısına tertip edilen Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri’nin düzenlenmesine Türk Tabipler Birliği, SES Diyarbakır Şubesi ve Mezopotamya Toplum Sağlığı Derneği tarafından katkı sunuyor.

Sağlıkta Bölgesel Eşitsizlikler başlığı ile düzenlenen etkinliğin ilk gününe, ilk olarak Prof. Dr. Alaeddin Şenel “eşitlik” üzerine bir sunum yaptı. Daha sonraki oturum "Bölgede Sağlık Alanındaki Eşitsizlikler" başlığı ile gerçekleşti. Oturumun moderatörü TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz “TTB eşitlik ve eşitsizlik tartışmasını en çok yapan örgütlü yapıların başında geliyor” dedi ve sözü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na bıraktı.

Hamzaoğlu öncelikle İlhan Diken’in ailesini saygıyla selamladığını belirtti. 2004 yılından sonra AKP hükümetinin halk sağlığına dair istatistikleri saklamaya, yayınlamamaya başlaması üzerine kendi çabaları ile halk sağlığı verileri derlemeye başladıklarını ifade etti. “Sağlıklı olmak için hiçbir tedavi gerekmiyor. O, hastalığın iyileşmesi içindir. Sağlık için eşitlik, barış ve özgürlük gerekiyor” diyen Hamzaoğlu sınıflı toplumlarda herkesin sağlıklı olmasının asla mümkün olmadığını belirtti. “Sağlıkta eşitsizlik demek doğan bir bebeğin 1 yaşına gelmeden ölümünü kabul etmektir” diyen Hamzaoğlu halk sağlığı alanında bölge illerinin en olumsuz istatistiklere sahip olduğunu belirtti ve bu sorunun bölgeye hastane gelmesiyle çözülemeyeceğini, bunun eşitlik, barış, iş, konut gibi ihtiyaçların ortadan kalkmasıyla mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış kadınların iş yaşamında maruz kaldığı sağlık sorunlarını anlattı.

Bu oturumda son olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak söz aldı ve bağışıklama uygulamalarındaki eşitsizlikleri anlattı. Eskiocak bu konuda bölge illerinin en olumsuz istatistiklere sahip olduğunu ifade etti.

Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri yarın düzenlenecek oturumlarla sona erecek. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

MSB: Ankara'ya gelen ikinci Rus askeri heyetle görüşmeler tamamlandı

SONRAKİ HABER

Beykonağı köylüleri mermer ocağı istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...