02 Kasım 2019 11:51

BM, Türkiye’nin güvenli bölge planlarını inceleyecek

Birleşmiş Milletler, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin güvenli bölgeye gönderilmesi planlarını inceleyecek.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birleşmiş Milletlerin (BM), Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeye gönderilmesi planlarını inceleyeceği açıklandı. BM tarafından yapılan açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önceki gün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölge planları ele alındı.

Açıklamaya göre, Genel Sekreter Guterres görüşmede sığınmacıların “gönüllü, güvenli ve onurlu” bir şekilde geri dönüşünün BM için belirleyici olduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bünyesinde oluşturulacak uzman ekibin planları inceleneceği ve Türkiyeli yetkililer ile görüşmeler yürüteceği belirtildi.

Türkiye’nin 9 Ekim’de Suriye’nin kuzeydoğusuna başlattığı askeri harekat devletler arası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle uluslararası düzeyde tepkiyle karşılanmış ve Türkiye’nin ABD ve Rusya ile yaptığı mutabakatların ardından askeri harekat durdurulmuştu. Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakata göre, Türkiye Suriye’nin kuzeyinde 120 kilometre genişliğinde ve Türkiye sınırından yaklaşık 30 kilometrelik derinlikte bir bölgeyi kontrol ediyor. Türkiye, burada oluşturulacak güvenli bölgeye, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 3 milyon 600 bin Suriyelinin 2 milyonunun yerleştirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin “gönüllülük” esasına dayanarak buraya yerleştirileceklerinin altını çiziyor.

Uluslararası Af Örgütü ise Türkiye’yi Suriyeli mültecileri zorla ülkelerine geri göndermekle suçluyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekim ayında 36 kadın öldürüldü

SONRAKİ HABER

Ender İmrek'in yeni kitabı okuyucuyla buluştu: Şafakta Buluşuruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...