02 Kasım 2019 09:46

Mevsimlik işçiler dert küpü: Yağmurda yaşta gün boyu çalışıp 70 TL alıyorlar

Aydın Kuşadası’da günün ilk ışıklarıyla tarlalara giden mevsimlik tarım işçileri soğuk, yağmur ve çamur demeden gün boyu çalışıyor. Yevmiyeleri ise 70 TL.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Esra Solin DAL

Mevsimlik işçi olarak çalışmak üzere Ağrı, Van, Mardin ve Diyarbakır gibi kentlerden Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Çınar köyüne gelenler güneşin ilk ışıklarıyla birlikte kahvaltı yapmadan tarla ve bahçelerin yolunu tutuyor. İşçiler, gün batımına kadar çalışmak zorunda. Yazın 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda, kışın ise soğuk, yağmur ve çamur içerisinde çalışan işçilerin, çektikleri çile ve verdikleri emeklerinin karşılığı günlük 70 TL.

İşçilerin hiçbir sosyal güvencesi de yok. Emeklerinin karşılığını alamayan işçiler, diğer tarafta ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalma korkusu içerisinde.

‘EKMEK PARAMIZ BURADA’

Akrabalarıyla birlikte Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden çalışmaya gelen 62 yaşındaki Hacer Bozma, 30 yıldır mevsimlik tarım işçiliği yapıyor, Ekonomik krizden dolayı yaşına rağmen çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Bozma, aldıkları 70 TL yevmiyenin 5 ila 10 lirasını dayıbaşına verdiklerini belirtti.

Hamdiye Bağan (40) ise, “Sabahtan akşama kadar güneşin altında üzümleri tek tek makasla kesip kasalara koyuyoruz. Topladığımız üzümler daha sonra şarap, pekmez ve pestil için kullanılıyor. Yevmiyemiz az ama çocuklarım var okuyorlar, onlara bakmak zorundayım. İşsiz kalmaktan korkuyorum. Buradan aldığım para ile ev kirası da ödüyorum. Çalışmazsak aç kalırız”diye konuştu.

SAĞLIK SİGORTASI YOK

60 yaşındaki Sakine Tarhan da, ilerlemiş yaşı dolayısıyla çektiği diz ağrıları ve diğer birçok hastalığına rağmen tarla ve bahçelerde çalışmak zorunda olanlardan. 20-30 kişi bir traktöre sıkıştırılarak tarlalara götürüldüklerini söyleyen Tarhan, dayıbaşından kendilerini taşımak için iki araba alınmasının istediklerinde ‘Beğenmiyorsanız gelmeyin’ yanıtı aldıklarını söyledi. “Gelmesek olmuyor çalışacak kimse yok. Bu yaşta hâlâ mandalina, üzüm topluyorum” diyen Tarhan, sağlık sigortalarının bile olmamasından yakındı.

OKUL YERİNE TARLAYA

Ailesi ile birlikte Muş’un Malazgirt ilçesinden buraya gelen 15 yaşındaki B.A. da, ekonomik nedenlerden dolayı okulunu bırakmak zorunda kalmış. 3 senedir tarlalarda çalışan B.A’nın aldığı ücret diğerlerinden 10 TL eksik. Bunun 5 lirasını dayıbaşına veren B.A, dayıbaşıların emeklerini sömürdüğünü ifade etti. (Aydın/MA)

ÖNCEKİ HABER

Şair Gonca Özmen: Şiirlerim okurlarıma yazılmış birer açık mektup

SONRAKİ HABER

Mali’de saldırı: 53 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...