31 Ekim 2019 10:54
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2019 12:39

Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in CHP kontenjanından seçilen Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliğinden çıkarılmasını teklif etmesinin ardından Bildirici'nin üyeliği düşürüldü.

Görsel: Bildirici YouTube hesabının "Faruk Bildirici/TBMM" başlıklı videosundan alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine CHP kontenjanından seçilen Faruk Bildirici'nin üyeliği üst kurul kararıyla düşürüldü.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kendisi hakkında TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu yönetim kurullarına da üye olduğu için RTÜK’teki görevlerinden çekilmiş sayılması başvurusunda bulunan Faruk Bildirici'nin üyelikten çıkarılmasını teklif etti. Teklif, AKP ve MHP'li üyelerin oy çoğunluğuyla kabul edildi ve Bildirici'nin üyeliği düşürüldü.

Kararı ve bu karara tepkisini Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Bildirici, "Hukuksuzluk galip geldi. RTÜK üyeliğimi düşürme kararı verdiler. Muhalefet yapmanın bedeli üyeliğimin düşürülmesi oldu. Bu tahammülsüzlüğü, hukuksuzluğu, anti demokratik kararı yargıya götüreceğim" ifadelerini kullandı.

TBMM SEÇTİ, RTÜK DÜŞÜRDÜ

Toplantının sonucunu ve üyelik düşürme kararını duyuran RTÜK'ün CHP kontenjanından olan diğer üyesi İlhan Taşcı, kararın 2'ye karşı 6 oyla alındığını belirtti. Kararın demokrasiye ağır bir darbe, muhalefete yönelik tahammülsüzlüğün kanıtı olduğunu ifade eden Taşcı, “TBMM Genel Kurulu'nda tüm üyelerin oylarıyla seçilen bir üye, Üst Kurul'da 6 üyenin el kaldırmasıyla düşürülüyorsa, RTÜK kendisini TBMM'nin ve milli iradenin üzerinde görüyor demektir” dedi.

RTÜK GEREKÇELERİ AÇIKLADI

RTÜK Başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, “RTÜK, ortaya koyduğu eylem ve söylemleriyle yasa gereği üyelikten çekilmiş sayılan Faruk Bildirici’nin durumunu karara bağladı” denildi.  Başkanlık makamının Üst Kurula sunduğu dilekçede yasa ve yönetmeliklere aykırı 5 ayrı durumdan bahsedilerek, Bildirici’nin hem siyasi tarafsızlığını hem de RTÜK’ün düzenleyip denetlemekle yükümlü olduğu medya hizmet sağlayıcılara karşı tarafsızlığını yitirdiği, Üst Kurul toplantılarının gizliliğini ihlal ettiği, yargı kararlarına muhalefet ettiği ve Üst Kurul’u, Üst Kurul Üyeleriyle çalışanlarını hedef aldığı iddia edildi.

Faruk Bildirici'nin bir siyasi partinin Grup Başkan Vekili ile basın açıklaması yapması, "siyasi olarak bir parti ile arasına koyması gereken mesafeyi koyamaması" olarak değerlendirildi. Kararda, “Üst Kurulun Gizlilik Taşıyan Bilgilerini Kamuoyuna Açıklama” bölümünde, Bildirici’nin sosyal medya hesabında “açıklama kararı alınmamış Üst Kurul müzakerelerine yönelik paylaşımları” olması gerekçe gösterildi.

ÜÇ GÖREV NEDENİYLE RTÜK BAŞKANI HAKKINDA DİLEKÇE VERMİŞTİ

Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu yönetim kurullarına da üyeliği bulunduğunu açıklamıştı. RTÜK yasasına göre üyeliklerin “etik ve yasa dışı” olduğunu belirten Bildirici, Şahin’in RTÜK’teki görevlerinden çekilmiş sayılması için Meclis ve RTÜK Başkanlığına dilekçe vermişti. 

"MUHALEFETE VE DEMOKRASİYE DARBE"

Üyeliğinin düşürülmesine dair teklif verilmesinin hemen ertesinde Tweet atarak olayı duyuran Faruk Bildirici şu ifadeleri kullanmıştı:

RTÜK’TE MUHALEFETE VE DEMOKRASİYE DARBE Başkanın hukuksuz olarak üç yerde birden görev almasına karşı çıktığım, yanlışları eleştirdiğim ve kamuoyuna duyurduğum için RTÜK üyeliğimin düşürülmesi teklif edildi. RTÜK’ÜN 25 YILLIK TARİHİNDE İLK Üst Kurul toplantısında şu anda Başkan Şahin’in üyeliğimin düşürülmesi önerisinin gündeme alınması görüşülüyor. Yasa gereği ben salondan çıkarıldığım için beni CHP kontenjanından seçilen İlhan Taşçı savunuyor. TEHLİKELİ BİR YOL AÇILIYOR Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemi etkilemez ancak anti demokratik bir yol açılmış olur. Beş oyu bulan taraf susturmak istediği muhalif üyeyi kuruldan atabilir. RTÜK’te muhalefete izin vermeyen, siyasi iktidarın uzantısı ve tek sesli bir dönem başlar.

GEREKÇELER: TARAFLI OLMA, GİZLİ BİLGİLERİ AÇIKLAMA

Yaşananlara ilişkin Evrensel'e konuşan Faruk Bildirici, “Üyelikten düşürme teklifinde benim taraflı olduğum, gizli bilgileri açıkladığım, toplantıdaki müzakereleri duyurduğum şeklinde gerekçeler sunulmuş. Şu an toplantı devam ediyor. Saat 16.00’da İlhan Taşçı ile birlikte RTÜK binası önünde basın toplantısı yapacağız” dedi.

BİLDİRİCİ, KARARA İTİRAZ ETTİ: GAREZİ VARDI

Faruk Bildirici, üyeliğinin düşürülmesinin ardından idari mahkemeye itiraz etti. Nöbetçi İdare Mahkemesine başvuruda bulunan Bildirici, öncelikle yürütmenin durdurulmasını ve sonrasında iptalini istedi.

Bildirici, İdare Mahkemesine yaptığı itirazda “Söz konusu karar, Ebubekir Şahin’in 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 38. maddesinde açıkça belirtildiği halde yasayı ihlal ederek TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu üyesi ve Basın İlan Kurumu Genel Kurulu temsilciliği görevlerinde bulunması nedeniyle üyelikten çekilmiş sayılması için verdiğim hukuk mücadelesinin karşılığı olarak garez saikiyle yapılan başvuru neticesinde alınmıştır” ifadelerini kullandı.

ÖZEL: BİLDİRİCİ'NİN GÖREVİNE DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ

Karara tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, RTÜK üyelerinin kanun gereği Meclis’te seçildiğini hatırlatarak yine kanun uzlaşıyı zorladığı için Meclis’teki siyasi partilerin birbirlerinin adaylarına oy verdiğini belirtti. Özel, “Yoksa tüm üyeler çoğunluk gereği AKP’den olurdu. Ayrıca Faruk Bildirici, partimizin milletvekillerinin çok üzerinde bir oyla RTÜK üyeliğine seçildi. Ancak Bildirici’nin üyeliği AKP ve MHP kontenjanından seçilen RTÜK üyelerinin oylarıyla düşürüldü” dedi.

RTÜK Başkanı’nın üç yerden maaş aldığını ortaya çıkarması nedeniyle ve mafyavari bir yöntemle Bildiri’nin üyeliğini düşürdüğünü belirten Özel, “Meclis’in üyelikten düşürme işlemini yapmamasını ve Bildirici’nin görevine devam etmesini istiyoruz. RTÜK Başkanının Meclis kararına kafa tutan, kendi çıkarları zedelendiğinde Meclis kararını tanımayan tutumunu kabul edemeyiz” diye belirtti. Meclis’in seçimi yenilemesi halinde kimin aday gösterileceğini de sorduğumuz Özel, “Yeniden aday göstermek gerekirse Bildirici’nin aday gösterilmesinden daha doğru bir karar olamaz” yanıtını verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk nafakası araştırma raporu: Ortalama nafaka 262 TL

SONRAKİ HABER

DİSK: İşçi sınıfının karşısına kölelik dayatması ile çıkan ittifak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...